Dozarea serică de PTH-rP (parathormon-related-protein) este recomandată în evaluarea pacienților cu hipercalcemie de origine necunoscută și evaluarea pacienților cu hipercalcemie și suspiciune de malignitate.
Proteina asociată hormonului paratiroidian (PTHrP) este o proteina care face parte din familia hormonilor paratiroidieni. Este exprimat într-o varietate de mușchi netezi, unde funcționează ca agent de relaxare musculară locală. In timpul sarcinii este produs in concentratii mari in miometru, ca răspuns la distensia produsă de fătul în creștere.
Inducând relaxarea mușchiului neted uterin, permite creșterea intrauterină progresivă a fătului și poate contribui la menținerea uterului într-o stare fiziologica de repaus, până la declansarea travaliului. Are un rol important în mentinerea unitatii feto-placentare în timpul sarcinii (prin vasodilatatie) si mai ales in reglarea transportului transplacentar al calciului, de la mama către făt.
Informații generale
Peptida asociată hormonului paratiroidian (PTHrP) se prezintă sub forma unor mai multe izoforme, cu dimensiuni cuprinse între 60 și 173 de aminoacizi, care sunt obținute prin combinare diferențială și modificări post-translaționale. PTHrP este produs în concentrații scăzute de aproape toate țesuturile. Capătul N-terminal și structura secundară a mai multor izoforme ale PTHrP seamănă cu hormonul paratiroidian (PTH), permițând PTHrP să se lege de același receptor ca PTH. Rolul fiziologic al PTHrP poate fi împărțit în 5 categorii1,2,3:
- transportul transepitelial al calciului, în special în rinichi și glanda mamară;
- relaxare musculară netedă în uter, vezică urinară, tract gastro-intestinal și perete arterial;
- reglarea proliferării celulare;
- diferențierea celulară și apoptoza, la nivelul mai multor țesuturi;
- componentă indispensabilă în condiții de sarcină și pentru dezvoltarea fetală;
Hipercalcemia malignă este o complicație frecventă a cancerului. Creșterile PTHrP sunt cea mai frecventă cauză a hipercalcemiei asociate malignității. PTHrP duce la hipercalcemie prin stimularea resorbției calciului din os și reabsorbția în rinichi. De asemenea, are o funcție semnificativă în osteoliză în metastazarea osoasă, în special în cancerul de sân, și s-a evidențiat că joacă un rol în apariția cașexiei asociate malignității, prin inducerea unor peptide anorexigenice4,5.
Diverse tumori maligne secretă PTHrP, rezultând hipercalcemie. Producția de PTHrP este observată cel mai frecvent în carcinoamele de sân, plămâni (scuamoase), cap și gât (scuamoase), rinichi, vezică, col uterin, uter și ovar. Tumorile neuroendocrine pot produce, de asemenea, ocazional PTHrP.
Cele mai multe alte carcinoame, sarcoame și tumori maligne hematolimfatice produc doar sporadic PTHrP, cu excepția limfoamelor cu celule T și a mielomului. În hipercalcemia malignă, investigațiile de laborator arată un nivel ridicat de calciu (Ca) și PTHrP, scăderea PTH și niveluri serice suprimate de 1,25 -dihidroxivitamină D3. Pacienții cu hipercalcemie malignă pot avea valori ale PTHrP crescute, înainte de tratament6,7.
Recomandări pentru determinarea PTH-rP8
- Evaluarea pacienților cu hipercalcemie de cauză necunoscută
- Evaluarea pacienților cu hipercalcemie umorală, cu suspiciune de existentă a unui proces malign
Specimen recoltat – sânge venos8
Recipient de recoltare – vacutainer cu anticoagulant EDTA8
Volum probă – 1mL
Cauze de respingere a probei – specimen hemolizat8
Stabilitate probă – timp de 30 de zile congelat8
Metodă – IRMA
Valori de referință: <1,3 pmol/l
Limite și interferențe
În funcție de tipul populației de pacienți, până la 80% dintre cei cu tumori maligne și hipercalcemie dezvoltă hipercalcemie umorală generată de malignitate. Dintre aceștia, 50% până la 70% ar putea avea un nivel crescut de peptidă asociată hormonului paratiroidian (PTHrP). Acești pacienți au, de obicei, modificări biochimice tipice ale activării în exces a receptorului hormonului paratiroidian (PTH), și anume, pe lângă hipercalcemie, ar putea prezenta hipofosfatemie, hipercalcurie, hiperfosfaturie și fosfatază alcalină serică crescută. Nivelurile lor de PTH vor fi de obicei mai mici de 30 pg/mL sau nedetectabile1-4.
La pacienții cu un tablou biochimic ce sugerează, dar nu demonstrează hiperparatiroidism primar (de exemplu, hipercalcemie, dar fosfat seric normal sau aproape normal și un nivel de PTH care se încadrează în intervalul de referință, dar peste 30 pg/mL), hipercalcemia malignă trebuie suspicionată în cadrul diagnosticului diferențial, mai ales dacă pacientul este în vârstă, are antecedente de malignitate sau factori de risc pentru malignitate6.
Bibliografie
- Donovan PJ, Achong N, Griffin K, et al (2015): PTHrP-mediated hypercalcemia: causes and survival in 138 patients. J Clin Endocrinol Metab.;100(5):2024-2029
- Gifford Lum (2011), Falsely Elevated Parathyroid Hormone-Related Protein (PTH-RP) in a Patient With Hypercalcemia and Renal Failure, Laboratory Medicine, Volume 42, Issue 12, Pages 726–728, https://doi.org/10.1309/LM23TD4IUTAJBJMG
- Goltzman D (2019): Nonparathyroid Hypercalcemia. Front Horm Res;51:77-90
- Mundy, G. R., & Edwards, J. R. (2008). PTH-related peptide (PTHrP) in hypercalcemia. Journal of the American Society of Nephrology : JASN, 19(4), 672–675. https://doi.org/10.1681/ASN.2007090981
- Jacobs TP, Bilezikian JP (2005): Clinical Review: Rare causes of hypercalcemia. J Clin Endocrinol Metab;90(11):6316-6322
- Correale, P., Micheli, L., Vecchio, M. T., Sabatino, M., Petrioli, R., Pozzessere, D., Marsili, S., Giorgi, G., Lozzi, L., Neri, P., & Francini, G. (2001). A parathyroid-hormone-related-protein (PTH-rP)-specific cytotoxic T cell response induced by in vitro stimulation of tumour-infiltrating lymphocytes derived from prostate cancer metastases, with epitope peptide-loaded autologous dendritic cells and low-dose IL-2. British journal of cancer, 85(11), 1722–1730. https://doi.org/10.1054/bjoc.2001.2136
- Mundy GR, Edwards JR: PTH-related peptide (PTHrP) in hypercalcemia. J Am Soc Nephrol. 2008;19(4):672-675
- Mayo Clinic. Mayo Medical Laboratories. Test Catalog. [on-line]: https://www.mayocliniclabs.com [Accesat la data de 30.06.2021]