Intoleranţa la lactoză
Intoleranţa la lactoză este cea mai răspândită formă de deficit enzimatic, condiţionată genetic. Pe măsura înaintării în vârstă are loc o reducere fiziologică progresivă a activităţii lactazei în celulele intestinale. Din acest motiv, simptomatologia se manifestă în general la copilul mare, dar poate debuta şi mai tarziu, la orice vârstă. Această formă se numește intoleranţa primară la lactoză și este diferită de intoleranţa secundară, care apare în cadrul unor afecţiuni acute (infecţii intestinale) sau cronice (boala celiacă, boala Crohn). În cadrul intoleranței secundare la lactoză, deficitul enzimatic se manifestă temporar şi se remite după vindecarea sau ameliorarea bolii de bază.
Testul genetic pentru intoleranţa la lactoză stabileşte predispoziţia genetică pentru acest deficit enzimatic, prin determinarea genotipului C/T. Testul se efectuează dintr-o probă de sânge şi este o alternativă neinvazivă, evitându-se încărcarea cu lactoză a pacientului (procedura standard de evidenţiere a unei digestii deficitare a lactozei). În plus, testul genetic poate face diferenţierea între intoleranţa primară şi cea secundară. În prezenţa manifestărilor clinice, rezultatul pozitiv al testului genetic confirmă diagnosticul.
Intoleranţa la lactoză este o afecţiune caracterizată prin incapacitatea de a digera şi de a absorbi lactoza, proces care are loc în mod normal în intestinul subţire prin acţiunea enzimei denumită lactază. În intoleranţa la lactoză, cauza o constituie deficitul enzimatic; ca o consecinţă, lactoza rămâne nedigerată, nu poate fi absorbită şi este supusă unui proces de fermentaţie în intestinul gros, producând simptome specifice.
SIMPTOME
Lactoza nedigerată produce în intestinul gros o serie de simptome: dureri abdominale, senzaţie de plenitudine, meteorism, diaree, durere de cap (cefalee), hipoglicemie, precum şi simptome de colon iritabil.
INTOLERANŢĂ LA LACTOZĂ SAU ALERGIE?
De cele mai multe ori intoleranţa la lactoză este confundată cu alergia la lapte şi produse lactate, deşi este vorba de fenomene complet diferite. Intoleranţa la lactoză este o formă de intoleranţă alimentară provocată de o activitate enzimatică intestinală redusă, spre deosebire de alergie, în care sistemul imun este pus în alertă şi sunt secretaţi anticorpi.
RECOMANDĂRI ÎN CAZUL INTOLERANŢEI LA LACTOZĂ
Lactoza este prezentă în lapte şi în toate produsele lactate, dar şi în alte alimente, ca stabilizator şi emulgator. Prelucrarea laptelui, ca de exemplu fierberea, NU are niciun efect asupra lactozei. Eliminarea din alimentaţie a produselor care conţin lactoză depinde de gradul afecţiunii, care poate fi caracterizat de la intoleranţă uşoară până la intoleranţă severă.
MEDICAMENTE
Chiar şi medicamentele, amestecurile de vitamine şi pasta de dinţi pot să conţină lactoză. Consultaţi întotdeauna medicul în legătură cu alternativele în medicaţie.
ALIMENTAŢIA
În cazul intoleranţei la lactoză se recomandă o dietă luându-se în considerare componentele alimentelor ingerate. Nu trebuie uitat că lactoza este de multe ori adăugată în diverse alimente ca emulgator (de exemplu în compoziţia salamurilor) fără a fi trecută neapărat pe ambalaj.
ALIMENTE CU CONŢINUT CRESCUT DE LACTOZĂ
Următoarele alimente conţin lactoză în cantităţi mari, nefiind recomandate în dieta pacienţilor cu intoleranţă la lactoză:
*La prepararea brânzeturilor, lactoza este în parte degradată în timpul fermentaţiei; cantitatea de lactoză, care este transformată în acid lactic, este proporţională cu gradul şi timpul de fermentare.
ALIMENTE CU CONŢINUT SCAZUT DE LACTOZĂ
Alimentele care conţin cantităţi reduse de lactoză nu creează probleme, mai ales dacă sunt împărţite pe parcursul zilei.
Informaţiile menţionate mai sus au un caracter relativ, deoarece conţinutul în lactoză al alimentelor variază în funcţie de producător.
ALIMENTE FĂRĂ CONŢINUT DE LACTOZĂ
Carne/peşte, legume şi fructe proaspete, cartofi, paste făinoase, orez, fasole, mazăre, linte uscată, cereale, mirodenii, verdeţuri, sucuri naturale de fructe, apă minerală, cafea, ceai, produse lactate fără lactoză (menţionate de producător).