Page 526 - Ghidul Serviciilor Medicale Synevo, Ediția 1
P. 526

Cultivarea probelor
                  Se face pe mediul – Sabouraud Agar cu Chloramfenicol în vederea limitării contaminării bacteriene şi optimizării
                  creşterii.
                  Incubarea probelor 2
                  Temperatura de 35 - 37°C favorizează dezvoltarea levurilor sau conversia fungilor dimorfi în levuri, în timp ce
                  temperatura de 25 - 30°C este optimă pentru majoritatea fungilor patogeni.
                      Perioada de incubare este cuprinsă cel mai frecvent în intervalul de 48 – 72h, în anumite cazuri perioada de
                      urmărire prelungindu-se până la 7 zile.

                  Identificarea culturilor şi determinarea sensibilităŃii la antifungice
                                                                7
                  Uzual, se face cu ajutorul unui sistem biochimic standardizat bazat pe fermentarea a 7 zaharuri şi un
                  test enzimatic.
                  Cu ajutorul acestui sistem se pot identifica următoarele specii: Candida spp., Cryptococcus spp., Trichosporon spp.,
                  Saccharomyces cerevisiae, Rhodotorula.
                  Pentru determinarea sensibilităŃii la antifungice se foloseşte tot un sistem standardizat, ce permite
                  testarea  următoarelor  antifungice:  Amfotericina  B,  Nystatin,  Flucytosine,  Fluconazol,  Ketoconazol,  Miconazol,
                  Econazol.
                  Pentru tulpinile ce nu pot fi identificate utilizând sistemul menŃionat anterior, se foloseşte un alt
                  sistem biochimic bazat pe fermentarea a 13 zaharuri şi 3 teste enzimatice, ce permite identificarea urmatoarelor specii:
                  Candida  spp.,  Cryptococcus  spp.,  Trichosporon  spp.,  Saccharomyces  cerevisiae,  Geotrichum  spp.,  Prototheca
                  wickerhamii.
                  Determinarea sensibilităŃii la antifungice pentru aceste specii se face cu ajutorul unui sistem
                  standardizat ce permite testarea la: Amfotericina B, Fluconazol, Ketoconazol, Miconazol, 5-Fluorocytosine,
                          7
                  Itraconazol .


                                                         Bibliografie

                  1.   Dumitru Buiuc, Marian NeguŃ – Tratat de Microbiologie Clinică, Edit. Medicală 1999. Identificarea levurilor, 930-942.
                  2.   Textbook of Diagnostic Microbiology second ed. 2000. – Connie R Mahon, George Manuselis. Medically significant fungi, 711-721.
                  3.   Deanna A. Sutton Specimen Collection, Transport and Processing: Mycology. Patrick R. Murray, Michael A. Pfaller, Robert H. Yolken, Ellen Jo
                      Baron, James H. Iorgensen – Manual of Clinical Microbiology, 8 th  ed. 2003,1659-1667.
                  4.   John Bernard Henry – Clinical Diagnosis and Management by Laboratory Methods 20 th  ed. 2001, 54:1158-1167.
                  5.   Betty A. Forbes, Daniel S. Sahm, Alice S. Weissfeld – Laboratory methods in basic mycology. Bailey and Scott’s Diagnostic Microbiology, 11 th
                      ed., 2002, 711-797.
                  6.   Koneman EW, Roberts GD. Mycotic disease. Clinical diagnosis and management by laboratory methods. Henry JB. WB Saunders, USA, 18 th
                      ed. 1991.
                  7.   Laborator Synevo. ReferinŃele specifice tehnologiei de lucru utilizate. 2006 Ref. Type: Catalog.
   521   522   523   524   525   526   527   528   529   530   531