Page 582 - Ghidul Serviciilor Medicale Synevo, Ediția 2, Volum 1
P. 582

8  TESTE DE BIOCHIMIE                 GHIDUL  SERVICIILOR  MEDICALE
                                              AL  LABORATOARELOR  SYNEVO




       un posibil efect protector faţă de bolile cardiovasculare 2,3,5,6 .
       Pregătire pacient - à jeun (pe nemâncate) de 12-14 ore; se va evita consumul de alcool cu cel puţin
       1 zi înaintea recoltării . 4
       Specimen recoltat - sânge venos .
                               4
       Recipient de recoltare - vacutainer fără anticoagulant cu/fără gel separator .
                                                            4
       Prelucrare necesară după recoltare - se separă serul prin centrifugare şi se congelează imediat;
       probele recoltate în afara laboratorului vor fi transportate în recipientul destinat probelor congelate .
                                                                           4
       Volum probă - minim 2 mL ser . 4
       Stabilitate probă - serul separat este stabil timp îndelungat la -18°C .
                                                       4
       Cauze de respingere a probei - specimen hemolizat sau care nu a ajuns congelat la laborator . 4
       Metodă – cromatografie de gaze cuplată cu spectrometrie de masă (GC/MS) .
                                                             4
       Valori de referinţă
       OMEGA 3
       Acid alfa-linoleic: >7 mg/L; Acid eicosapentanoic: >4 mg/L; Acid docosahexanoic: >9 mg/L.
       OMEGA 6
       Acid linoleic: >550 mg/L; Acid gamma-linoleic: >4 mg/L; Acid dihomogamma-linoleic: >18 mg/L; Acid
       arahidonic: >97 mg/L .
                      4
       Interpretarea rezultatelor
       Afecţiunile în care sunt implicate cele două tipuri de acizi graşi esenţiali nu derivă din faptul că unul are
       efecte pozitive şi altul negative, ci din dezechilibrul raportului dintre concentraţiile lor.
       Dieta occidentală este deficitară în omega-3 şi conţine în exces omega-6, astfel încât se ajunge la
       un raport omega-6/omega-3 de 15/1 -16.7/1 (se consideră că omenirea a evoluat iniţial pe baza unei
       diete în care raportul era de aproximativ 1).
       Valorile crescute ale raportului omega-6/omega-3 facilitează dezvoltarea multor afecţiuni, cum ar fi
       bolile cardiovasculare, cancerul, bolile inflamatorii şi autoimune, în timp ce concentraţiile crescute de
       omega-3 exercită efecte protectoare. În profilaxia secundară a bolilor cardiovasculare, s-a constat că
       un raport de 4/1 reduce cu 70% rata mortalităţii totale. Un raport de 2.5/1 reduce proliferarea celulară la
       pacienţii cu tumori colorectale, în timp ce un raport de 4/1, cu aceeaşi cantitate de omega-3, nu are nici
       un efect. La femeile cu neoplasm mamar un raport scăzut se asociază cu un risc mai mic de evoluţie
       nefavorabilă. Un raport de 2-3/1 suprimă inflamaţia în cazul poliartritei reumatoide; un raport de 5/1
       are un efect benefic asupra pacienţilor astmatici, în timp ce un raport de 10/1 are consecinţe negative.
       Aceste studii indică faptul că valoarea optimă a raportului depinde de afecţiunea subiacentă .
                                                                       8
       Dezechilibrele raportului de acizi graşi  sunt frecvent observate la pacienţii cu afecţiuni  inflamatorii cronice
       (artrita, ateroscleroza, eczeme, alergii, colon iritabil, bolile autoimune), tulburări de comportament şi
       boli neuropsihice (demenţa senilă, ADHD: deficitul de atenţie cauzat de hiperactivitate, tendinţele
       agresive şi anti-sociale, depresie, parestezii), la femeile însărcinate şi la cele care alăptează. Atât
       tabloul  clinic  cât  şi  cel  de  laborator  se  îmbunătăţesc  aproape  întotdeauna  după  administrarea
       judicioasă de suplimente cu acizi graşi esenţiali .
                                        2,3



         582
   577   578   579   580   581   582   583   584   585   586   587