Page 581 - Ghidul Serviciilor Medicale Synevo, Ediția 2, Volum 1
P. 581

GHIDUL  SERVICIILOR  MEDICALE                            8
                    AL  LABORATOARELOR  SYNEVO                 TESTE DE BIOCHIMIE




        membranele celulare.
        Au existat mai multe dezbateri în rândul specialiştilor în nutriţie cu privire la efectele dăunătoare ale
        acizilor graşi omega-6, pornind de la ipoteza că aceştia ar promova inflamaţia (prin faptul că acidul
        arahidonic este implicat în stadiile precoce ale inflamaţiei) şi implicit ar creşte riscul cardiovascular.
        Totuşi acidul linoleic generează şi molecule antiinflamatorii. Astfel, la nivelul endoteliului vascular,
        acizii graşi omega-6 au proprietăţi antiinflamatorii, suprimând producţia de molecule de adeziune,
        chemokine şi interleukine, care sunt mediatorii cheie ai procesului de ateroscleroză .
                                                                   6
        Pentru administrarea corectă de suplimente nutriţionale este important să se cunoască căile metabolice
        de transformare a acizilor graşi esenţiali în forme bioactive (vezi figura). Există 2 enzime – delta-6
        desaturaza şi delta-5-desaturaza – implicate în cascada acestor reacţii metabolice, ale cărora deficite
        au fost înregistrate în anumite condiţii.
        Pentru  asigurarea  unei  activităţi  optime,  delta-6  desaturaza  are  nevoie  de  cantităţi  suficiente  de
        cofactori (vitamine şi minerale): acid nicotinic (vitamină PP), vitamină B6, vitamină C, magneziu şi zinc.
        Această enzimă poate fi inhibată de mai mulţi factori, ce includ vârsta înaintată, stresul, alcoolul şi
        dietele bogate în grăsimi saturate, hipercolesterolemia şi nivelurile scăzute de magneziu. Se consideră
        că până la 20% din persoane prezintă o activitate perturbată a delta-6 desaturazei, iar activitatea
        acesteia scade dramatic cu vârsta. La aceşti subiecţi terapia adecvată este administrarea de uleiuri
        pre-formate, care scurtcircuitează enzima (spre exemplu ulei de primulă - Evening Primrose). Zincul
        este de asemenea critic pentru funcţionarea enzimei delta-5 desaturaza .
                                                           2;7






















              Fig. 8.8.1 Căile de metabolizare ale acizilor graşi polinesaturaţi omega-3 şi omega-6

          Acest test evaluează aportul nutriţional şi absorbţia intestinală de acizi graşi esenţiali. Deficitul de
        acizi graşi esenţiali este rezultatul unei alimentaţii dezechilibrate sau al unui sindrom de malabsorbţie
        intestinală a lipidelor. Acidul eicosapentanoic şi acidul docosahexanoic sunt utilizaţi pentru a evalua

                                                                           581
   576   577   578   579   580   581   582   583   584   585   586