Page 581 - Ghidul Serviciilor Medicale Synevo, Ediția 2, Volum 1
P. 581
GHIDUL SERVICIILOR MEDICALE 8
AL LABORATOARELOR SYNEVO TESTE DE BIOCHIMIE
membranele celulare.
Au existat mai multe dezbateri în rândul specialiştilor în nutriţie cu privire la efectele dăunătoare ale
acizilor graşi omega-6, pornind de la ipoteza că aceştia ar promova inflamaţia (prin faptul că acidul
arahidonic este implicat în stadiile precoce ale inflamaţiei) şi implicit ar creşte riscul cardiovascular.
Totuşi acidul linoleic generează şi molecule antiinflamatorii. Astfel, la nivelul endoteliului vascular,
acizii graşi omega-6 au proprietăţi antiinflamatorii, suprimând producţia de molecule de adeziune,
chemokine şi interleukine, care sunt mediatorii cheie ai procesului de ateroscleroză .
6
Pentru administrarea corectă de suplimente nutriţionale este important să se cunoască căile metabolice
de transformare a acizilor graşi esenţiali în forme bioactive (vezi figura). Există 2 enzime – delta-6
desaturaza şi delta-5-desaturaza – implicate în cascada acestor reacţii metabolice, ale cărora deficite
au fost înregistrate în anumite condiţii.
Pentru asigurarea unei activităţi optime, delta-6 desaturaza are nevoie de cantităţi suficiente de
cofactori (vitamine şi minerale): acid nicotinic (vitamină PP), vitamină B6, vitamină C, magneziu şi zinc.
Această enzimă poate fi inhibată de mai mulţi factori, ce includ vârsta înaintată, stresul, alcoolul şi
dietele bogate în grăsimi saturate, hipercolesterolemia şi nivelurile scăzute de magneziu. Se consideră
că până la 20% din persoane prezintă o activitate perturbată a delta-6 desaturazei, iar activitatea
acesteia scade dramatic cu vârsta. La aceşti subiecţi terapia adecvată este administrarea de uleiuri
pre-formate, care scurtcircuitează enzima (spre exemplu ulei de primulă - Evening Primrose). Zincul
este de asemenea critic pentru funcţionarea enzimei delta-5 desaturaza .
2;7
Fig. 8.8.1 Căile de metabolizare ale acizilor graşi polinesaturaţi omega-3 şi omega-6
Acest test evaluează aportul nutriţional şi absorbţia intestinală de acizi graşi esenţiali. Deficitul de
acizi graşi esenţiali este rezultatul unei alimentaţii dezechilibrate sau al unui sindrom de malabsorbţie
intestinală a lipidelor. Acidul eicosapentanoic şi acidul docosahexanoic sunt utilizaţi pentru a evalua
581

