Page 580 - Ghidul Serviciilor Medicale Synevo, Ediția 2, Volum 1
P. 580

8  TESTE DE BIOCHIMIE                 GHIDUL  SERVICIILOR  MEDICALE
                                              AL  LABORATOARELOR  SYNEVO




       8.8 ACIZI GRAŞI


                           8.8.1 Acizii graşi omega 3 şi omega 6

       Informaţii generale şi recomandări pentru determinarea acizilor graşi polinesaturaţi
       Acizii graşi omega-3 fac parte din familia acizilor graşi polinesaturaţi cu lanţ lung de atomi de carbon
       şi  sunt reprezentaţi de acidul alfa linoleic (ALA), acidul eicosapentanoic (EPA) si acidul docohexanoic
       (DHA). Acidul alfa linoleic  este considerat esenţial deoarece nu poate fi sintetizat de către organism,
       principala sursă de obţinere fiind alimentele. ALA poate fi convertit în organism în EPA şi DHA dar
       cantităţile nu sunt semnificative (mai puţin de 5%).
       Peştele gras (hering, somon, macrou, ton) şi uleiul de peşte sunt principalele surse directe de acizi
       graşi omega-3, mai ales de EPA şi DHA. Uleiul de peşte brut conţine 18 % EPA şi 12 % DHA, dar prin
       prelucrări speciale poate fi concentrat, obţinându-se un ulei cu 33 % EPA si 22 % DHA.
       ALA se găseşe în concentraţii mari în seminţele de in, rapiţă, nuci şi boabe de soia. În general,
       plantele conţin ALA şi nu EPA sau DHA ca atare. O altă sursă importantă de acizi graşi omega-3 o
       constituie în prezent şi algele marine (microalgele Crypthecodinium cohnii si Schizochytrium).
       Acizii  graşi  omega-3  sunt  recunoscuţi  în  primul  rând  prin  efectul  lor  benefic  asupra  afecţiunilor
       cardiovasculare:  reduc  nivelul  trigliceridelor  (mecanisme  propuse:  scăderea  sintezei  hepatice  a
       particulelor VLDL, creşterea activităţii lipoprotein lipazei), scad inflamaţia şi agregarea plachetară,
       stabilizează probabil placa de aterom, previn aritmiile şi prin urmare pot contribui la scăderea riscului
       de apariţie a evenimentelor coronariene . Specialiştii susţin că o creştere cu doar 1% a cantităţii de
                                   1;3
       omega-3 în alimentaţie reduce cu 40% riscurile de infarct. Conform recomandărilor AHA (American
       Heart Association) persoanele diagnosticate cu boală coronariană trebuie să primească zilnic 1 g
       EPA/DHA.
       Ample  cercetări  sugerează  însă  faptul  că  omega-3  deţin  un  rol  important  şi  în  alte  domenii  ale
       patologiei, cum ar fi reducerea riscului de dezvoltare a anumitor tipuri de tumori maligne, tulburări
       neurologice sau complicaţii legate de diabetul zaharat şi sindromul metabolic. De asemenea anumite
       studii au constatat asocierea acestora cu evoluţia favorabilă a sarcinii, integritatea sistemului osos la
       vârstnici, acuitate vizuală bună şi dezvoltare cognitivă adecvată în perioada infantilă . Potrivit studiilor,
                                                                 1
       consumul  unei  porţii  de  peşte  gras  (bogat  în  omega-3),  cel  puţin  o  dată  pe  săptămână,  reduce
       riscul apariţiei maladiei Alzheimer. Simptomele deficitului de acizi graşi omega-3 includ: oboseală
       extremă, afectări ale memoriei, piele uscată, modificări ale dispoziţiei până la depresie şi tulburări
       cardiovasculare 1;3;7 .
       Omega-6  reprezintă  o  altă  clasă  de  acizi  graşi  polinesaturaţi  care  cuprinde  acidul  acidul  linoleic
       (LA), acidul gamma-linoleic (GLA) şi acidul arahidonic (ARA). LA reprezintă principalul omega-6 din
       alimente, uleiul de porumb şi floarea soarelui având conţinutul cel mai ridicat; este considerat tot un
       acid gras esenţial deoarece nu poate fi sintetizat în organism. Cu exceptia laptelui uman, majoritatea
       alimentelor conţin foarte puţin GLA activ. ARA este prezent în carne şi ouă. În corpul uman, acizii graşi
       omega-6, în mod special acidul linoleic, sunt transformaţi în acid arahidonic, care este încorporat în

         580
   575   576   577   578   579   580   581   582   583   584   585