Page 575 - Ghidul Serviciilor Medicale Synevo, Ediția 2, Volum 1
P. 575

GHIDUL  SERVICIILOR  MEDICALE                            8
                    AL  LABORATOARELOR  SYNEVO                 TESTE DE BIOCHIMIE




        Alimentele cele mai bogate în iod sunt peştele (macrou, hering, somon, păstrăv, somn), fructele de
        mare şi algele marine. Unele vegetale, precum şi apa potabilă constituie de asemenea o sursă de iod,
        dar conţinutul în iod al acestora variază în funcţie de concentraţia acestui element în sol. Sarea iodată
        poate fi o sursă dietetică de iod foarte importantă, acolo unde este în mod curent accesibilă. Laptele
        matern are un conţinut crescut de iod, care poate asigura necesarul pentru sugarii alimentaţi natural.
        Legume ca varza, conopida, napii şi guliile conţin în mod natural substanţe (tiocianaţi şi izotiocianaţi),
        care au o acţiune competitivă cu iodul, pe care îl deplasează din combinaţiile lui împiedicând astfel
        acumularea iodului în tiroidă. Pe de altă parte, aceste legume conţin goitrina, substanţă care interferă
        cu biosinteza hormonilor tiroidieni. Excesul de fluor din apă şi alimente poate favoriza carenţa de iod,
        deoarece fluorul este mai reactiv decât iodul şi intră în competiţie cu acesta. Concentraţia crescută de
        calciu şi magneziu, caracteristică apelor dure, diminuează absorbţia intestinală a iodului .
                                                                      2
        Iodul molecular (I )este absorbit intestinal prin difuziune facilitată, în timp ce iodurile (I ) sunt absorbite
                                                                    -
                    2
        prin intermediul unui transportor de tip simport Na /I situat la nivelul mucoasei gastrice.
                                           +
        Iodul  constituie  un  oligoelement  esenţial  necesar  pentru  funcţionarea  optimă  a  glandei  tiroide  şi
        dezvoltarea neurologică a fătului şi copilului mic. Astfel, deficitul de iod este recunoscut ca fiind cauza
        cea mai obişnuită de endocrinopatie (guşă şi hipotiroidism primar), precum şi de retard mental ce
        poate fi prevenit.
        Iodul deţine un rol direct în formarea hormonilor tiroidieni; la nivelul membranei bazolaterale a celulelor
        foliculului tiroidian se găseşte transportorul de tip simport Na /I care sechestrează iodul din lichidul
                                                    +
        extracelular  (I )  şi  a  cărui  activitate  este  controlată  de  către  tireotropină  (TSH).  Această  proteină
                  -
        asigură concentrarea iodului în interiorul celulelor foliculare până se ating niveluri de 20-40 ori mai
        mari decât cele prezente în sânge. În continuare, I este organificat (oxidat) la I  sub acţiunea tiroid-
                                            -
                                                                 2
        peroxidazei  (TPO) şi încorporat în molecula tiroglobulinei. În final rezultă hormonii tiroidieni tiroxina

        (T4) şi triiodotironina (T3). Iodul reprezintă 65% din greutatea moleculară a T4 şi 59% din cea a T3.
        La adultul cu aport adecvat, aproximativ 15-20 mg de iod, reprezentând 30% din cantitatea totală
        din organism, sunt concentrate în ţesutul şi hormonii tiroidieni, iar restul de 70% este distribuit la
        nivelul glandelor mamare, ochilor, mucoasei gastrice, colului uterin şi glandelor salivare. În celulele
        acestor ţesuturi iodul pătrunde de asemenea printr-un transport de tip simport Na /I. Rolul ţesutului
                                                                   +
        mamar de a concentra iodul este legat de funcţionarea tiroidei nou-născutului şi în consecinţă de
        dezvoltarea cerebrală normală. În celelalte ţesuturi funcţia sa rămâne incomplet elucidată, unele studii
        demonstrând capacitatea de antioxidant a acestui oligoelement .
                                                     6
        Doza zilnică recomandată de iod variază de la 150 µg/zi pentru adulţi la 290 µg/zi pentru femeile care
        alăptează. Cu toate acestea, glanda tiroidă nu are nevoie de mai mult de 70 µg/zi pentru a sintetiza
        hormonii  tiroidieni.  Aceste  nivele  ridicate  sunt  necesare  pentru  optima  funcţionarea  a  mucoasei
        gastrice, glandelor salivare, mucoasei bucale, timusului, epidermei, plexului coroid .
                                                                  1
        Deficitul de iod este frecvent în ţările în curs de dezvoltare şi în anumite părţi ale Europei şi rar în
        zonele în care este utilizată sarea iodată. Studii recente arată că lipsa iodului este un fapt comun în
        rândul femeilor adulte din SUA. Deficitul de iod se dezvoltă atunci când aportul scade sub  20 µg/zi.
        Drept consecinţă se produce mărirea de volum a glandei tiroide cu posibila apariţie de noduli multipli
        (guşă endemică). De obicei pacienţii rămân eutiroidieni; dar, cu toate acestea, deficitul sever la adulţi

                                                                           575
   570   571   572   573   574   575   576   577   578   579   580