Page 571 - Ghidul Serviciilor Medicale Synevo, Ediția 2, Volum 1
P. 571

GHIDUL  SERVICIILOR  MEDICALE                            8
                    AL  LABORATOARELOR  SYNEVO                 TESTE DE BIOCHIMIE




        eficace biologic este α- tocoferolul în funcţie de care se stabileşte necesarul în vitamina E.
        Vitamina E este solubilă în grăsimi şi în alcool, rezistă la temperaturi de până la 250ºC, dar este
        sensibilă la lumină şi oxigen. Valori ale temperaturii foarte crescute sau foarte scăzute reduc cantitatea
        de tocoferol conţinută în alimente cu până la două treimi. Vitamina E poate fi de asemenea distrusă
        prin pasteurizarea laptelui, prin contactul alimentelor cu bicarbonat de sodiu şi prin păstrarea acestora
        timp îndelungat. Astfel, carnea refrigerată pierde în câteva zile toată cantitatea de vitamina E deţinută
        iniţial. Făina albă are un conţinut cu 80% mai scăzut decât făina integrală. Se recomandă ca uleiurile
        vegetale să fie obţinute prin presare la rece şi nu prin rafinare, deoarece această operaţie se face la
        temperaturi crescute şi determină pierderi importante de tocoferol.
        În prezent acţiunile specifice ale vitaminei E nu sunt pe deplin elucidate. Tocoferolii funcţionează ca
        antioxidanţi, îndepărtează radicalii liberi, protejează integritatea lipidelor nesaturate din membranele
        celulare şi protejează retinolul de acţiuni oxidante. Vitamina intervine în procesul de reproducere
        asigurând buna funcţionare a glandelor sexuale şi endocrine, facilitează depozitarea glicogenului în
        ficat şi în muşchi, inclusiv în muşchiul cardiac. De asemenea vitamina E are un rol important în sinteza
        prostaciclinei în celulele endoteliale şi inhibă formarea de tromboxani în trombocite, reducând astfel
        agregarea trombocitelor la suprafaţa epiteliului vascular. Aceste efecte asupra agregării trombocitare
        sunt importante în ceea ce priveşte riscurile pentru ateroscleroza coronariană şi tromboză.
        Necesarul zilnic de vitamină E este direct proporţional cu vârsta şi cantitatea de acizi polinesaturaţi din
        alimentele consumate, putând fi asigurat în general de o dietă echilibrată. Bătrânii, femeile însărcinate
        şi cele care alăptează au nevoie de un aport suplimentar de vitamină E. Nou-născuţilor trebuie să li
        se administreze tocoferol până la apariţia propriei flore intestinale, deoarece laptele matern este sărac
        în această vitamină.
        Deficienţele de vitamina E pot apărea ca urmare a unei alimentaţii necorespunzătoare sau a unui
        sindrom  de  malabsorbţie  intestinală.  Persoanele  cu  risc,  în  special  copiii,  sunt  pacienţii  cu  boli
        intestinale,  boli  pancreatice,  colestază  cronică,  boală  celiacă,  fibroză  chistică  şi  limfangiectazie
        intestinală. Colangiopatiile care pot duce la sindrom de malabsorbţie de vitamina E includ atreziile
        biliare intra- şi extrahepatice, numărul redus congenital de canalicule biliare intrahepatice, displazie
        arteriohepatică, şi embriopatii asociate cu virusul rubeolic. În plus, nivele serice scăzute de vitamină
        E pot fi întâlnite în abetalipoproteinemie, probabil ca urmare a incapacităţii enterocitele persoanelor
        afectate de a forma lipoproteine cu densitate mică (VLDL) şi chilomicroni.
        Carenţa de vitamină E determină anemie hemolitică (datorită fragilităţii crescute a eritrocitelor şi scăderii
        duratei de viaţă a acestora), afecţiuni neurologice cu evoluţie lent progresivă, caracterizate prin ataxie,
        areflexie, pierderea sensibilităţii proprioceptive şi vibratorii (neuropatii motorii şi senzoriale reversibile),
        distrofii musculare, creşterea cantităţii de colesterol în ser şi în muşchi, precum şi instalarea aterosclerozei.
        Carenţa de vitamină E se întâlneşte mai des la bătrâni şi la malnutriţi cu diferite boli cronice, sindromul
        ameliorându-se la tratamentul parenteral cu vitamina E.
        Prematurii  care  au  nevoie  de  o  atmosferă  îmbogăţită  cu  oxigen  au  un  risc  crescut  de  displazie
        bronhopulmonară, iar suplimentarea cu vitamina E reduce severitatea şi împiedică apariţia acestei
        afecţiuni.
        Tratamentul precoce cu vitamina E poate întârzia sau preveni neuropatia cu ataxie, care se dezvoltă


                                                                           571
   566   567   568   569   570   571   572   573   574   575   576