Page 567 - Ghidul Serviciilor Medicale Synevo, Ediția 2, Volum 1
P. 567
GHIDUL SERVICIILOR MEDICALE 8
AL LABORATOARELOR SYNEVO TESTE DE BIOCHIMIE
8.7.2 Vitamina B1 (tiamin pirofosfat)
Informaţii generale
Vitamina B1, numită şi tiamină, este o vitamină hidrosolubilă care sub formă de pirofosfat are rol
de coenzimă în reacţiile de decarboxilare, esenţiale pentru metabolismul protidic şi glucidic . Este
4
indispensabilă pentru activitatea cerebrală şi mielinizarea nervilor periferici . În ser circulă în parte
1
legată de albumină; până la 85% din cantitatea de tiamină este preluată de eritrocite; excesul se
elimină prin urină .
4
Tiamina se găseşte în cantităţi apreciabile în drojdia de bere, legume, seminţe şi nuci, cereale
germinate, carne de porc (în special organe). Vitamina B1 se distruge prin fierbere deoarece este
instabilă la temperaturi înalte. Ceaiul şi unele alimente conţin factori antitiaminici. În ţările dezvoltate
cerealele sunt îmbogăţite cu tiamină .
1;3
Rezerva organismului la adultul sănătos este de 30 mg de tiamină, fiind necesar un aport de
0,5mg/1000kcal/zi pentru a asigura această rezervă. Dacă se întrerupe aportul alimentar deficitul de
vitamina B1 se instalează în 10 până la 21 de zile . 1
Semnele precoce ale deficitului de tiamină includ anorexie, scădere în greutate, hipotonie musculară,
apatie, confuzie şi iritabilitate. Manifestările tardive ale deficitului sunt insuficienţa cardiacă congestivă
(“beri-beri umed”), polineuropatie cu reflexe diminuate, parestezii, atrofie musculară (“beri-beri uscat”)
şi sindromul Wernicke-Korsakoff, caracterizat prin demenţă, ataxie şi oftalmoplegie .
3
Există şi un deficit infantil la copiii alăptaţi timp îndelungat fără diversificarea alimentaţiei. La gravide
se poate instala un deficit uşor datorită nevoilor crescute de tiamină . Majoritatea alcoolicilor cronici
4
prezintă deficit de tiamină, datorat atât interferenţelor alcoolului cu metabolismul tiaminei, cât şi
nutriţiei precare .
3;4
Nu s-au raportat cazuri de intoxicaţii cu doze orale de tiamină. În cadrul administrării parenterale a
unor doze mari, poate surveni decesul prin inhibarea centrului respirator .
1;3
Recomandari pentru determinarea vitaminei B1 – persoane cu tulburări comportamentale,
modificări oftalmologice, tulburări de mers, delir, encefalopatie, nutriţie necorespunzătoare, alcoolici
(pentru diagnosticarea unui deficit) .
1;3
Pregătire pacient - à jeun (pe nemâncate) minimum 8 ore; se va evita consumul de alimente ce
conţin vitamina B1 cu 48 ore înaintea recoltării pentru pacienţii peste 6 luni şi cu 24 ore înaintea
recoltării pentru cei <6 luni .
2
Specimen recoltat - sânge venos . 2
Recipient de recoltare - vacutainer ce conţine EDTA ca anticoagulant .
2
Cantitate recoltată - cât permite vacuumul .
2
Prelucrare necesara după recoltare – proba nu se centrifughează şi se congelează imediat .
2
Volum minim probă - 2 mL .
2
Cauze de respingere a probei - specimen intens hemolizat, lipemic, decongelat.
Stabilitate probă - sângele este stabil 1 lună la -20°C .
2
Metodă – cromatografie de lichide sub înaltă presiune (HPLC) .
2
Valori de referinţă - <49 μg/L .
2
567

