Page 567 - Ghidul Serviciilor Medicale Synevo, Ediția 2, Volum 1
P. 567

GHIDUL  SERVICIILOR  MEDICALE                            8
                    AL  LABORATOARELOR  SYNEVO                 TESTE DE BIOCHIMIE




                             8.7.2 Vitamina B1 (tiamin pirofosfat)

        Informaţii generale
        Vitamina B1, numită şi tiamină,  este o vitamină hidrosolubilă care sub formă de pirofosfat are rol
        de coenzimă în reacţiile de decarboxilare, esenţiale pentru metabolismul protidic şi glucidic . Este
                                                                          4
        indispensabilă pentru activitatea cerebrală şi mielinizarea nervilor periferici . În ser circulă în parte
                                                              1
        legată de albumină; până la 85% din cantitatea de tiamină este preluată de eritrocite; excesul se
        elimină prin urină .
                    4
        Tiamina  se  găseşte  în  cantităţi  apreciabile  în  drojdia  de  bere,  legume,  seminţe  şi  nuci,  cereale
        germinate, carne de porc (în special organe). Vitamina B1 se distruge prin fierbere deoarece este
        instabilă la temperaturi înalte. Ceaiul şi unele alimente conţin factori antitiaminici. În ţările dezvoltate
        cerealele sunt îmbogăţite cu tiamină .
                                  1;3
        Rezerva  organismului  la  adultul  sănătos  este  de  30  mg  de  tiamină,  fiind  necesar  un  aport  de
        0,5mg/1000kcal/zi pentru a asigura această rezervă. Dacă se întrerupe aportul alimentar deficitul de
        vitamina B1 se instalează în 10 până la 21 de zile . 1
        Semnele precoce ale deficitului de tiamină includ anorexie, scădere în greutate, hipotonie musculară,
        apatie, confuzie şi iritabilitate. Manifestările tardive ale deficitului sunt insuficienţa cardiacă congestivă
        (“beri-beri umed”), polineuropatie cu reflexe diminuate, parestezii, atrofie musculară (“beri-beri uscat”)
        şi sindromul Wernicke-Korsakoff, caracterizat prin  demenţă, ataxie şi oftalmoplegie .
                                                                   3
        Există şi un deficit infantil la copiii alăptaţi timp îndelungat fără diversificarea alimentaţiei. La gravide
        se poate instala un deficit uşor datorită nevoilor crescute de tiamină . Majoritatea alcoolicilor cronici
                                                         4
        prezintă  deficit  de  tiamină,  datorat  atât  interferenţelor  alcoolului  cu  metabolismul  tiaminei,  cât  şi
        nutriţiei precare .
                   3;4
        Nu s-au raportat cazuri de intoxicaţii cu doze orale de tiamină. În cadrul administrării parenterale a
        unor doze mari, poate surveni decesul prin inhibarea centrului respirator .
                                                           1;3
        Recomandari  pentru  determinarea  vitaminei  B1  –  persoane  cu  tulburări  comportamentale,
        modificări oftalmologice, tulburări de mers, delir, encefalopatie, nutriţie necorespunzătoare, alcoolici
        (pentru diagnosticarea unui deficit) .
                                  1;3
        Pregătire pacient - à jeun (pe nemâncate) minimum 8 ore; se va evita consumul de alimente ce
        conţin vitamina B1 cu 48 ore înaintea recoltării pentru pacienţii peste 6 luni şi cu 24 ore înaintea
        recoltării pentru cei <6 luni .
                           2
        Specimen recoltat - sânge venos . 2
        Recipient de recoltare - vacutainer ce conţine EDTA ca anticoagulant .
                                                          2
        Cantitate recoltată - cât permite vacuumul .
                                       2
        Prelucrare necesara după recoltare – proba nu se centrifughează şi se congelează imediat .
                                                                          2
        Volum minim probă - 2 mL .
                            2
        Cauze  de respingere a probei - specimen intens hemolizat, lipemic, decongelat.
        Stabilitate probă - sângele este stabil 1 lună la -20°C .
                                               2
        Metodă – cromatografie de lichide sub înaltă presiune (HPLC) .
                                                    2
        Valori de referinţă  - <49 μg/L .
                              2
                                                                           567
   562   563   564   565   566   567   568   569   570   571   572