Page 565 - Ghidul Serviciilor Medicale Synevo, Ediția 2, Volum 1
P. 565
GHIDUL SERVICIILOR MEDICALE 8
AL LABORATOARELOR SYNEVO TESTE DE BIOCHIMIE
8.7 VITAMINE ŞI OLIGOELEMENTE
8.7.1 Vitamina A (retinol)
Informaţii generale
Vitamina A este o vitamină liposolubilă obţinută din două clase de compuşi:
- vitamina A naturală preformată: retinolul şi compuşii săi;
- precursorii de vitamină A (provitamina A): beta carotenul şi compuşii înrudiţi .
3
Sursele alimentare de vitamina A sunt reprezentate de:
- ficat (în concentraţie mare în cel de peşte şi de urs polar), lactate, gălbenuş de ou - pentru
retinol,
- fructe şi legume verzi, galbene, portocalii (brocoli, pepene galben, cartofi, morcovi, roşii,
spanac) - pentru beta caroten.
Retinolul este indispensabil văzului (mai ales vederii crepusculare); de asemenea este necesar
pentru creşterea şi diferenţierea ţesuturilor, creşterea osoasă, procesul de reproducere, dezvoltarea
embrionară, sinteza glicoproteinelor, prevenirea cancerului şi afecţiunilor cardiovasculare. Împreună
cu anumiţi carotenoizi, vitamina A creşte imunitatea scăzând riscul infecţiilor .
1;3
Doza zilnică recomandată este de 800 μg la femei, copii peste 10 ani şi vârstnici; 1000 μg la bărbaţi,
adolescenţi, şi gravide; 1300 μg în perioada de lactaţie.
Deficitul de vitamina A apare într-o dietă săracă în produse lactate şi vegetale sau în sindroame
de malabsorbţie . Acesta reprezintă principala cauză de orbire datorată distrugerii corneei în ţările
3
subdezvoltate din Africa, Orientul Mijlociu şi Asia de Sud-Est. Printre manifestările carenţei de vitamina
A se numără modificări degenerative ale ochilor (xeroftalmie) şi pielii (descuamări). Pot fi afectate de
asemenea epiteliile traheale, bronşice, ale tractului urinar, ductelor pancreatice, uterului şi glandelor
salivare; se poate înregistra şi o scădere a imunităţii. Primul semn al deficitului de vitamina A este
hemeralopia (pierderea acuităţii vizuale în lumina slabă).
Excesul de vitamină A poate fi toxic la persoanele tratate timp indelungat cu suplimente alimentare
ce conţin vitamina A. Manifestările intoxicaţiei cu vitamina A sunt diverse: piele uscată, glosită, vomă,
alopecie, hipercalcemie, demineralizări osoase, adenopatii, hiperlipidemie, amenoree, creşterea
tensiunii intracraniene cu edem papilar (manifestări de pseudotumor cerebri), fibroză hepatică cu
hipertensiune portală. Femeile însărcinate care iau vitamina A în exces pot avea un făt cu malformaţii
congenitale (craniofaciale, cardiace) sau pot suferi un avort spontan. Doze crescute de derivaţi
sintetici ai retinolului sunt teratogene. Carotenul în exces poate determina o colorare portocalie a pielii
ce poate fi confundată cu icterul. Toate manifestările intoxicaţiei cu vitamină A sunt reversibile după
încetarea aportului excesiv 1;3;4 .
Recomandari pentru determinarea vitaminei A - suspiciune clinică de deficit sau exces;
monitorizarea tratamentului cu vitamina A .
1
Pregătire pacient - à jeun (pe nemâncate) minimum 8 ore; se va evita consumul de alimente ce conţin
vitamina A cu 48 ore înaintea recoltării pentru pacienţii peste 6 luni şi cu 24 ore înaintea recoltării
565

