Page 569 - Ghidul Serviciilor Medicale Synevo, Ediția 2, Volum 1
P. 569
GHIDUL SERVICIILOR MEDICALE 8
AL LABORATOARELOR SYNEVO TESTE DE BIOCHIMIE
bea apă) .
2
Specimen recoltat - sânge venos . 2
Recipient de recoltare - vacutainer ce conţine EDTA ca anticoagulant .
2
Cantitate recoltată - cât permite vacuumul .
1
Prelucrare necesara după recoltare – proba nu se centrifughează şi se congelează imediat .
2
Volum minim probă - 2 mL .
2
Cauze de respingere a probei - specimen intens hemolizat, lipemic, decongelat.
Stabilitate probă - sângele este stabil 1 lună la -20°C .
2
Metodă – cromatografie de lichide sub înaltă presiune (HPLC) .
2
Valori de referinţă - 180-295 μg/L .
2
Interpretarea rezultatelor
Concentraţiile scăzute indică o carenţă alimentară de riboflavină .
2
Bibliografie
1. Ball GFM: Vitamins: their role in the human body. Oxford, Blackwel Publishing, 2004, 133-187
2. Laborator Synevo. Referinţele specifice tehnologiei de lucru utilizate 2010. Ref Type: Catalog.
3. Martin J. Salwen. Vitamins and Trace Elements. In Henry’s Clinical Diagnosis and Management
by Laboratory Methods. Sauders Elsevier 21-Ed 2007, 381-382.
4. McCormick DB: Riboflavin. In Modern Nutrition in Health and Disease.10th edition. Edited by ME
Shils, M Shike, AC Ross, et al. Philadelphia, Lippincott Williams and Wilkins, 2006, 434-440.
5. Russell RM, Suter PM : Vitamin and trace mineral deficiency and excess. In Harrison’s
Principles of Internal Medicine. 17th edition. Edited by AS Fauci, DL Kasper, E Braunwald, et al.
New York, McGraw-Hill Book Company, 2008, 441-449.
8.7.4 Vitamina B6 (piridoxină)
Informaţii generale
Vitamina B6, denumită şi piridoxină, este o vitamină hidrosolubilă formată din 6 vitameri, dintre care
piridoxal fosfatul constituie forma biologic activă. Participă ca şi coenzimă în peste 100 de reacţii
metabolice: transaminări, decarboxilări, faza iniţială a sintezei porfirinelor, mobilizarea glicogenului din
depozite, aminoacid transsulfurări şi sinteza neurotransmiţătorilor.
Sursele alimentare importante sunt reprezentate de cereale integrale, carne de pui, porc, peşte,
legume, fructe (excepţie citrice) şi ouă. Fierberea alimentelor conduce la pierderea vitaminei B6.
Vitamina B6 se elimină prin urină .
3;4
Deficitul de piridoxină apare de obicei împreună cu deficitul de alte vitamine şi proteine, în special
la alcoolici. Semnele şi simptomele deficitului sunt reprezentate de anemie sideroblastică, crize de
epilepsie, modificări EEG; depresie, confuzie, iritabilitate, dermatită seboreică, posibil tulburări de
569

