Page 569 - Ghidul Serviciilor Medicale Synevo, Ediția 2, Volum 1
P. 569

GHIDUL  SERVICIILOR  MEDICALE                            8
                    AL  LABORATOARELOR  SYNEVO                 TESTE DE BIOCHIMIE




        bea apă) .
               2
        Specimen recoltat - sânge venos . 2
        Recipient de recoltare - vacutainer ce conţine EDTA ca anticoagulant .
                                                          2
        Cantitate recoltată - cât permite vacuumul .
                                       1
        Prelucrare necesara după recoltare – proba nu se centrifughează şi se congelează imediat .
                                                                          2
        Volum minim probă - 2 mL .
                            2
        Cauze  de respingere a probei - specimen intens hemolizat, lipemic, decongelat.
        Stabilitate probă - sângele este stabil 1 lună la -20°C .
                                               2
        Metodă – cromatografie de lichide sub înaltă presiune (HPLC) .
                                                    2
        Valori de referinţă  - 180-295 μg/L .
                                 2
        Interpretarea rezultatelor
        Concentraţiile scăzute indică o carenţă alimentară de riboflavină .
                                                     2
                                        Bibliografie
        1.  Ball GFM:  Vitamins:  their role in the human body. Oxford, Blackwel Publishing, 2004,  133-187
        2.  Laborator Synevo. Referinţele specifice tehnologiei de lucru utilizate 2010. Ref Type: Catalog.
        3.  Martin J. Salwen. Vitamins and Trace Elements. In Henry’s Clinical Diagnosis and Management
           by  Laboratory Methods. Sauders Elsevier 21-Ed 2007, 381-382.
        4.  McCormick DB:  Riboflavin. In Modern Nutrition in Health and Disease.10th edition. Edited by ME
           Shils, M Shike, AC Ross, et al. Philadelphia, Lippincott Williams and Wilkins, 2006, 434-440.
        5.  Russell RM, Suter PM :  Vitamin and trace mineral deficiency and excess. In Harrison’s
           Principles of Internal Medicine. 17th edition. Edited by AS Fauci, DL Kasper, E Braunwald, et al.
           New York, McGraw-Hill Book Company, 2008, 441-449.




                                8.7.4 Vitamina B6 (piridoxină)

        Informaţii generale
        Vitamina B6, denumită şi piridoxină, este o vitamină hidrosolubilă formată din 6 vitameri, dintre care
        piridoxal fosfatul constituie forma biologic activă. Participă ca şi coenzimă în peste 100 de reacţii
        metabolice: transaminări, decarboxilări, faza iniţială a sintezei porfirinelor, mobilizarea glicogenului din
        depozite, aminoacid transsulfurări şi sinteza neurotransmiţătorilor.
        Sursele  alimentare  importante  sunt  reprezentate  de  cereale  integrale,  carne  de  pui,  porc,  peşte,
        legume, fructe (excepţie citrice) şi ouă. Fierberea alimentelor conduce la pierderea vitaminei B6.
        Vitamina B6 se elimină prin urină .
                                3;4
        Deficitul de piridoxină apare de obicei împreună cu deficitul de alte vitamine şi proteine, în special
        la alcoolici. Semnele şi simptomele deficitului sunt reprezentate de anemie sideroblastică, crize de
        epilepsie, modificări EEG; depresie, confuzie, iritabilitate, dermatită seboreică, posibil tulburări de


                                                                           569
   564   565   566   567   568   569   570   571   572   573   574