Page 570 - Ghidul Serviciilor Medicale Synevo, Ediția 2, Volum 1
P. 570
8 TESTE DE BIOCHIMIE GHIDUL SERVICIILOR MEDICALE
AL LABORATOARELOR SYNEVO
coagulare .
1;4
Niveluri crescute de piridoxal fosfat se întâlnesc în hipofosfatazie, boală caracterizată prin scăderea
nivelului seric al fosfatazei alcaline şi modificări scheletale .
3
Administrarea de vitamina B6 în doze mari este utilă în unele anomalii ereditare ale metabolismului
aminoacizilor. Homocisteinuria, asociată cu un risc crescut de afecţiuni cardiovasculare, răspunde la
administrarea de acid folic, vitamină B12 şi uneori de piridoxină .
4
Doze mari de piridoxină la adult (>100mg/zi) pot produce neuropatie senzorială periferică şi posibil
leziuni cutanate .
1
Recomandări pentru determinarea vitaminei B6 - persoane care prezintă simptomele deficitului de
piridoxină; stabilirea eficienţei tratamentului cu vitamină B6; diagnosticul şi evaluarea hipofosfataziei.
Pregătire pacient - à jeun (pe nemâncate); ultima masă trebuie să fie în urmă cu 12-14 ore (se poate
bea apă) .
2
Specimen recoltat - sânge venos .
2
Recipient de recoltare - vacutainer ce conţine EDTA ca anticoagulant . 2
Cantitate recoltată - cât permite vacuumul .
1
Prelucrare necesara după recoltare – proba nu se centrifughează şi se congelează imediat .
2
Volum minim probă - 2 mL . 2
Cauze de respingere a probei - specimen intens hemolizat, lipemic, decongelat.
Stabilitate probă - sângele este stabil 1 lună la -20°C .
2
Metodă – cromatografie de lichide sub înaltă presiune (HPLC) . 2
Valori de referinţă - 8.7-27.2 μg/L . 2
Bibliografie
1. Ball GFM: Vitamins: their role in the human body. Oxford, Blackwel Publishing, 2004, 133-187
2. Laborator Synevo. Referinţele specifice tehnologiei de lucru utilizate 2010. Ref Type: Catalog.
3. Mackey AD, et al: Vitamin B6. In Modern Nutrition in Health and Disease. 10th edition. Edited by ME
Shils, M Shike, AC Ross, et al. Philadelphia, Lippincott Williams and Wilkins, 2006, 452-46.
4. Martin J. Salwen. Vitamins and Trace Elements. In Henry’s Clinical Diagnosis and Management
by Laboratory Methods. Sauders Elsevier 21-Ed 2007, 381-382.
8.7.5 Vitamina E (tocoferolul)
Informaţii generale
Vitamina E (tocoferolul) este un antioxidant larg răspândit în produsele alimentare, care contribuie
la menţinerea normală a membranelor celulare, a sistemului vascular şi nervos şi oferă protecţie ca
antioxidant pentru vitamina A. Sunt cunoscute 8 forme naturale ale vitaminei E denumite tocoferoli,
cu structură biochimică asemănătoare şi cu aceleaşi acţiuni fiziologice. Forma cea mai activă şi mai
570

