Page 209 - Ghidul Serviciilor Medicale Synevo, Ediția 1
P. 209
8.1.29 Electroforeza proteinelor serice
InformaŃii generale
Proteinele serice îndeplinesc funcŃii variate în organism:
• sursă de nutriŃie;
• componente ale sistemelor tampon;
• agenŃi imunologici (imunoglobulinele);
• rol de carrier, asigurând transportul anumitor ioni şi molecule (haptoglobina, prealbumina, transferina);
• rol de reglare a activităŃii diverselor enzime proteolitice (antiproteaze: alfa1-antitripsina, alfa2-macroglobulina);
• rol în reglarea presiunii oncotice .
2
Metoda curentă pentru separarea proteinelor serice utilizată în laboratoarele de biochimie medicală este electroforeza.
Se utilizează suporturi solide şi pH alcalin, la care toate componentele proteice sunt încărcate negativ şi migrează spre
polul pozitiv. Pe electroforegramă, după colorare, proteinele apar sub formă de benzi cărora li se măsoară densitatea
optică, fiecare bandă având un maxim de absorbŃie. Prin electroforeză, în condiŃiile amintite mai sus, se obŃin cinci
3
fracŃiuni: albumina serică, a 1, a 2, b, g - globuline .
Albumina, a 1 şi b apar sub forma unor benzi omogene, bine definite. a 2, şi g apar ca benzi difuze, iar fracŃiunea
gprezintă în partea sa centrală o zona mai intens colorată .
2
Recomandări pentru efectuarea electroforezei proteinelor serice - detectarea gamapatiilor monoclonale;
evaluarea proteinelor serice şi a statusului nutriŃional .
3
1
Pregătire pacient - à jeun (pe nemâncate) sau postprandial .
Specimen recoltat - sânge .
1
Recipient de recoltare - vacutainer fără anticoagulant cu/fără gel separator .
1
Prelucrare necesară după recoltare - se separă serul prin centrifugare .
1
1
Volum probă - minim 0.5 mL ser .
1
Cauze de respingere a probei - ser hemolizat .
Stabilitate probă - serul separat este stabil 4 zile la temperatura camerei sau o săptămâna la 2-8°C .
1
Metodă - electroforetică (în gel agar) urmată de scanarea densitometrică a fracŃiunilor obŃinute .
1
Valori de referinŃă - sunt dependente de vârstă 2
Vârstă Albumina (%) a aa a 1(%) a aa a 2(%) b bb b%) g gg A/G
(
(
g%)
< 1 an 40-65 2-5 6.6-13.5 8.5-14 10-21 1.16-2.23
1 – 16 ani 50-65 2-5 6-15 8.5-15 10-22 1.06-2.48
> 16 ani 52 – 68 2-5 6,6-13,5 8,5 -14 11 – 21 1.39-2.23
3
Interpretarea rezultatelor
Pentru a facilita interpretarea rezultatelor va fi descrisă fiecare din cele 5 fracŃiuni cu proteinele componente: (vezi
figura 8.1.2)
2
Albumina
α1-lipoproteina (HDL)
α1-glicoproteina
α1-antitripsina
Fig.8.1.2
α2-macroglobulina
Haptoglobina
Pre-β-lipoproteina
Transferina
β-lipoproteina
Complement
IgA
IgM
Prealbumina IgG