Page 467 - Ghidul Serviciilor Medicale Synevo, Ediția 2, Volum 1
P. 467
GHIDUL SERVICIILOR MEDICALE 8
AL LABORATOARELOR SYNEVO TESTE DE BIOCHIMIE
>18 ani <20
Factor de conversie: mg/dL x 0.166 = mmol/L; mmol/L x 6.024 = mg/dL; mg/dL uree nitrogen x 0.357 =
mmol/L uree; mg/dL uree nitrogen x 2.14 = mg/dL uree; mg/dL uree x 0.467 = mg/dL uree nitrogen.
Limita de detecţie - 0.83mmol/L (5mg/dL) .
4
Valori critice - >100 mg/dL .
1
Interpretarea rezultatelor
• o valoare scăzută a ureei, de 6-8 mg/dL, se asociază frecvent cu o stare de hiperhidratare;
• o valoare de 10-20 mg/dL indică o funcţie glomerulară normală;
• creşterea ureei sanguine la 50-150 mg/dL presupune o afectare semnificativă a funcţiei renale;
• o valoare marcat crescută a ureei, de 150-250 mg/dL, indică o afectare severă a funcţiei
glomerulare.
În insuficienţa renală cronică valorile ureei sanguine se corelează mai bine cu simptomele de uremie
decât cele ale creatininei serice .
3
Creşteri Scăderi
Stările asociate cu creşterea ureei serice sunt cunoscute ca • afecţiuni hepatice severe
azotemie: (insuficienţă hepatică): toxice,
• scăderea perfuziei renale (azotemie prerenală): insuficienţă infecţioase; •acromegalie;
cardiacă congestivă, hemoragie digestivă, şoc, deshidratare; • malnutriţie; • malabsorbţie;
• afecţiuni renale, acute sau cronice (azotemie renală): • hormoni anabolizanţi;
glomerulonefrite, pielonefrite; • SIADH (sindromul secreţiei
• obstrucţii ale tractului urinar (azotemie postrenală); inadecvate de ADH-hormon
• intensificarea catabolismului proteic (valorile creatininei serice antidiuretic) ;
1
rămân neschimbate): arsuri, neoplazii, stări febrile prelungite, • hiperamoniemiile ereditare
stres, IMA etc.; (ureea este virtual absentă în
• diabet zaharat cu cetoacidoză 1;3;6 . sânge) .
3;6
Limite şi interferenţe
• Variaţii fiziologice
În mod normal copiii prezintă valori mai scăzute ale ureei serice (catabolism proteic scăzut legat de
creştere) .
6
În ultima parte a sarcinii pot apărea valori scăzute ale ureei serice datorită hipervolemiei fiziologice.
• Factori legaţi de dietă
O dietă hipoproteică, dar cu un conţinut crescut de carbohidraţi, poate cauza scăderi ale ureei
serice .
1
Ingestia recentă a unei mese bogate în proteine poate determina valori “borderline” crescute ale ureei
serice . Aportul crescut de proteine (>200 g/zi), în special dacă se asociază cu aport redus de lichide,
5
transpiraţii profuze sau poliurie indusă de alcool, poate duce la creşterea nivelului seric al ureei până
la 80 mg/dL .
6
• Condiţii patologice: administrarea intravenoasă excesivă de fluide poate determina scăderea ureei
serice .
5
Ureea serică nu este un parametru specific, nici sensibil pentru stabilirea debutului unei disfuncţii
glomerulare. În prezenţa unei disfuncţii renale mai pronunţate concentraţia ureei serice se corelează
mai bine cu rata filtrării glomerulare .
6
467