Page 463 - Ghidul Serviciilor Medicale Synevo, Ediția 2, Volum 1
P. 463
GHIDUL SERVICIILOR MEDICALE 8
AL LABORATOARELOR SYNEVO TESTE DE BIOCHIMIE
8.1.61 Testul de toleranţă la glucoză de 3 ore (100g)
Informaţii generale şi recomandări
Această investigaţie se indică în situaţiile în care se obţin rezultate anormale la testul de screening
al diabetului gestaţional 1;2;4 .
Pregătirea pacientei - ultimul consum de alimente trebuie să fie cu cel puţin 8 ore înaintea efectuării
testului; este permisă ingestia unor cantităţi mici de apă. Pacienta trebuie să aibă o dietă normală în
ultimele 72 ore . Sunt interzise fumatul şi efortul fizic pe durata efectuării testului .
2
4
Efectuarea testului - se vor administra 100g glucoză anhidră dizolvată în apă rece.
Se vor recolta 4 probe de sânge: înainte de administrarea glucozei, la 1 oră, 2 ore şi 3 ore după
administrarea de glucoză .
1;2
Valori de referinţă şi interpretarea rezultatelor
Cut-off-uri
À jeun 95 mg/dL
La 1 oră 180 mg/dL
La 2 ore 155 mg/dL
La 3 ore 140 mg/dL
Diagnosticul de diabet gestaţional se stabileşte dacă se obţin cel puţin două valori ale glicemiei peste
cut-off-urile menţionate 1;2;4 .
Menţiune: Pe baza mai multor studii efectuate, IADPSG (International Association of Diabetes and
Pregnancy Study Groups) a reconsiderat criteriile de diagnostic ale diabetului gestaţional astfel că
recomandă la toate gravidele care nu sunt cunoscute cu diabet efectuarea testului de toleranţă la
glucoză cu 75g. Cut-off-urile recomandate în acest caz sunt următoarele :
5
Cut-off-uri
À jeun 90 mg/dL
La 1 oră 165 mg/dL
La 2 ore 140 mg/dL
Pacienta este reevaluată la 6 săptămâni după naştere . Dacă la testul de toleranţă la glucoză se obţin
1
valori normale, se consideră că a fost vorba de un diabet gestaţional, însă glicemia trebuie testată
periodic datorită riscului de apariţie a diabetului zaharat. Dacă testul efectuat postpartum dă rezultate
anormale, modificările care apar vor fi încadrate în glicemie bazală modificată, intoleranţă la glucoză
sau diabet zaharat, conform criteriilor menţionate la testul de toleranţă la adult (75g) .
2
Bibliografie
1. Frances Fischbach. Chemistry Studies. In A Manual of Laboratory and Diagnostic Tests.
Lippincott Williams & Wilkins, USA, 8 ed., 2009, 352-355.
2. Jacques Wallach. Afectiuni endocrine. În Interpretarea testelor de diagnostic. Editura Ştiinţelor
Medicale, România, 7 ed., 2001, 817-818.
3. Laborator Synevo. Referinţele specifice tehnologiei de lucru utilizate 2010. Ref Type: Catalog.
4. Lothar Thomas. Oral Glocose Tolerance Test. In Clinical Laboratory Diagnostics-Use and
463