Page 560 - Ghidul Serviciilor Medicale Synevo, Ediția 2, Volum 2
P. 560
17 TESTE SPECIALIZATE DE GHIDUL SERVICIILOR MEDICALE
AL LABORATOARELOR SYNEVO
ALERGOLOGIE ŞI IMUNOLOGIE
studierea unui număr mare de reacţii adverse la aditivi alimentari şi medicamente (anestezice,
antiiflamatoare nesteroidiene, antibiotice) care nu sunt IgE mediate (aşa-zisele pseudo-alergii în
care se produce cel mai adesea o degranulare celulară directă).
Avantajul este că la BDT nu intervin mediatori preformaţi ca în cazul testului de eliberare a histaminei;
în cazul existenţei unei sensibilizări, leucotrienele sunt sintetizate abia după contactul cu alergenul.
De asemenea testul nu este alterat printr-o eliberare toxică a mediatorilor preformaţi 3;4;5 .
Reacţii adverse la aditivi alimentari
Aditivii sunt substanţe adăugate alimentelor sau preparatelor farmaceutice în scopuri multiple, vizând:
- conferirea unor calităţi gustative (edulcorante, aromatizante, excitante şi/sau secretorii);
- conservarea pe termen lung (antioxidanţi, antibacteriene).
Numeroşi aditivi au fost incriminaţi în producerea unei palete largi de reacţii adverse, de la letargie
până la astm sever şi anafilaxie. Următoarele substanţe au fost în mod extensiv analizate: coloranţi
sintetici, sulfiţi, monosodium glutamat (MSG), aspartam şi benzoaţi. Astfel, un studiu recent efectuat
în Germania a estimat o prevalenţă a reacţiilor adverse la aditivi alimentari de 0.18%.
Unii aditivi alimentari sau farmaceutici au fost implicaţi în producerea astmului profesional, urticariei
cronice sau dermatitei atopice. Cu toate acestea, multe din aceste reacţii nu au fost confirmate prin
proceduri diagnostice adecvate. Acest lucru se datorează faptului că aditivii sunt în general molecule
mici care determină manifestări clinice similare alergiei de tip imediat însă prin mecanisme non-
IgE, cum ar activarea sistemului complementului şi eliberarea directă a histaminei şi leucotrienelor
din leucocite (vezi figura 17.4.1).
BDT reprezintă un instrument preţios pentru diagnosticul pseudo-alergiilor la aditivi alimentari.
Eliberarea de histaminà este
declanğatà în
câteva secunde-minute de la contact
Aditiv alimentar
Fig 17.4.1 Pseudo-alergia la aditivi alimentari.
560

