Page 560 - Ghidul Serviciilor Medicale Synevo, Ediția 2, Volum 2
P. 560

17   TESTE SPECIALIZATE DE            GHIDUL  SERVICIILOR  MEDICALE
                                              AL  LABORATOARELOR  SYNEVO
             ALERGOLOGIE ŞI IMUNOLOGIE



       studierea unui număr mare de reacţii adverse la aditivi alimentari şi medicamente (anestezice,
       antiiflamatoare nesteroidiene, antibiotice) care nu sunt IgE mediate (aşa-zisele pseudo-alergii în
       care se produce cel mai adesea o degranulare celulară directă).
       Avantajul este că la BDT nu intervin mediatori preformaţi ca în cazul testului de eliberare a histaminei;
       în cazul existenţei unei sensibilizări, leucotrienele sunt sintetizate abia după contactul cu alergenul.
       De asemenea testul nu este alterat printr-o eliberare toxică a mediatorilor preformaţi 3;4;5 .
       Reacţii adverse la aditivi alimentari
       Aditivii sunt substanţe adăugate alimentelor sau preparatelor farmaceutice în scopuri multiple, vizând:
          -   conferirea unor calităţi gustative (edulcorante, aromatizante, excitante şi/sau secretorii);
          -   conservarea pe termen lung (antioxidanţi, antibacteriene).
       Numeroşi aditivi au fost incriminaţi în producerea unei palete largi de reacţii adverse, de la letargie
       până la astm sever şi anafilaxie. Următoarele substanţe au fost în mod extensiv analizate: coloranţi
       sintetici, sulfiţi, monosodium glutamat (MSG), aspartam şi benzoaţi. Astfel, un studiu recent efectuat
       în Germania a estimat o prevalenţă a reacţiilor adverse la aditivi alimentari de 0.18%.
       Unii aditivi alimentari sau farmaceutici au fost implicaţi în producerea astmului profesional, urticariei
       cronice sau dermatitei atopice. Cu toate acestea, multe din aceste reacţii nu au fost confirmate prin
       proceduri diagnostice adecvate. Acest lucru se datorează faptului că aditivii sunt în general molecule
       mici care determină manifestări clinice similare alergiei de tip imediat însă prin mecanisme non-
       IgE, cum ar activarea sistemului complementului şi eliberarea directă a histaminei şi leucotrienelor
       din leucocite (vezi figura 17.4.1).
       BDT reprezintă un instrument preţios pentru diagnosticul pseudo-alergiilor la aditivi alimentari.

                                                Eliberarea de histaminà este
                                                declanğatà în
                                                câteva secunde-minute de la contact
           Aditiv alimentar
















                          Fig 17.4.1 Pseudo-alergia la aditivi alimentari.


         560
   555   556   557   558   559   560   561   562   563   564   565