Page 270 - Ghidul Serviciilor Medicale Synevo, Ediția 2, Volum 3
P. 270

18   TESTE DE BIOLOGIE MOLECULARĂ     GHIDUL  SERVICIILOR  MEDICALE
                                              AL  LABORATOARELOR  SYNEVO




          revizuita. Editura Medicală AMALTEA, 2007, 281-312.
       5.  www.labtestsonline.org. HLA-B27. Reference Type: Internet Communication.








                 18.1.4.4 Predispoziţie genetică boala celiacă (tipaj HLA-DQ)

       Boala  celiacă  (numită  şi  celiachie,  intoleranţă  la  gluten,  enteropatie  glutenică,  sprue  celiac  sau
       sprue nontropical) este o afecţiune inflamatorie digestivă cronică, cauzată de ingestia de gluten, ce
       împiedică absorbţia nutrienţilor, vitaminelor şi mineralelor de către intestin. Se caracterizează printr-o
       sensibilitate menţinută pe tot parcursul vieţii la fracţiunile solubile în alcool ale glutenului: gliadinul din
       grâu şi prolaminele din orz, secară şi ovăz, sensibilitate întâlnită la persoanele predispuse genetic.
       Dintre fracţiunile glutenului, gliadinul reprezintă cel mai toxic component. Nu este vorba despre o
       alergie, ci de o boală autoimună mediată de către limfocitele T, în care transglutaminaza tisulară din
       intestinul subţire formează cu gliadinul alimentar autoantigenul propriu-zis. Deoarece numai anumite
       antigene HLA leagă gliadinul şi-l prezintă sistemului imun, boala apare la purtătorii acestor antigene.
       Astfel se explică caracterul familial al acestei afecţiuni, înregistrându-se o prevalenţă de 10% la rudele
       de gradul I ale persoanelor afectate  şi o concordanţă a bolii de până la 70% la gemenii monozigoţi.
       Boala celiacă este destul de frecvent întâlnită în populaţie, în Europa având o prevalenţă de 1:200-
       1:500. Femeile sunt de 2-3 ori mai afectate decât bărbaţii .
                                               3
       Ca şi în cazul altor boli inflamatorii autoimune în patogenia bolii celiace sunt incriminaţi factori genetici
       (prezenţa anumitor antigene HLA), încărcarea cu gluten a organismului, precum şi alţi factori insuficient
       caracterizaţi care favorizează apariţia manifestărilor la unele persoane cu predispoziţie genetică .
                                                                          1
       Susceptibilitatea faţă de boala celiacă este conferită de anumite alele HLA de clasa a 2-a din regiunea
       HLA-DQ. Astfel, cei mai mulţi pacienţi (90-95%) prezintă heterodimerul HLA-DQ2 codificat de alelele
       DQA1*05 şi DQB1*02, în timp ce ~5% prezintă heterodimerul HLA-DQ8 codificat de alelele DQA1*03
       şi  DQB1*0302.  Majoritatea  pacienţilor  prezintă  haplotipul  DR3-DQ2  (DRB1*0301-DQA1*0501-
       DQB1*0201)  sau  sunt  heterozigoţi  pentru  DR5-DQ7/DR7-DQ2  (DRB1*11/12-DQA1*0505-
       DQB1*0301/DRB1*07-DQA1*0201-DQB1*0202).  Aceasta  înseamnă  că  molecula  dimerică  DQ2
       alcătuită dintr-un lanţ α şi un lanţ β poate fi codificată de alele DQA1*0501 şi DQB1*0201 situate pe
       acelaşi cromozom (configuraţie cis – fig. 18.1.4.4.1A) sau de către alele DQA1*0505 şi DQB1*0202
       situate pe cromozomi diferiţi (configuraţie trans – fig. 18.1.4.4.1B). Pacienţii negativi pentru DQA1*05
       şi DQB1*02 sunt adesea pozitivi pentru haplotipul DRB1*04-DQA1*03- DQB1*0302 (haplotip DR4-
       DQ8). Molecula DQ8 alcătuită de asemenea dintr-un lanţ α şi un lanţ β este codificată de alele situate
       pe acelaşi cromozom (configuraţie cis – fig. 18.1.4.4.1C). Foarte rar pacienţii poartă fie numai lanţul
       α (*0501 sau *0505), fie numai lanţul β (*0201 sau *0202) al heterodimerului DQ2 (jumătate din
       heterodimerul DQ2) .
                     1;4


         270
   265   266   267   268   269   270   271   272   273   274   275