Page 76 - Ghidul Serviciilor Medicale Synevo, Ediția 2, Volum 3
P. 76

17   TESTE SPECIALIZATE DE            GHIDUL  SERVICIILOR  MEDICALE
                                              AL  LABORATOARELOR  SYNEVO
             ALERGOLOGIE ŞI IMUNOLOGIE



          •   Jambon Westfal: 40-270 mg/kg
       Alte alimente
       Oţetul din vin roşu conţine până la 4000 µg/L histamină. În cazul ciocolatei conţinutul oscilează între
       5-100 mg/kg, după sortiment . 1
       Medicamente care eliberează histamină sau inhibă DAO
          -   miorelaxante: pancuroniu, alcuroniu, D-tubocurarină
          -   narcotice: tiopental
          -   analgetice şi antiinflamatorii: acid acetilsalicilic, metamizol, antiinflamatorii nesteroidiene,
              opioide
          -   anestezice locale: prilocaină
          -   anti-hipertensive: verapamil, alprenolol, dihidralazină
          -   antiaritmice: propafenonă
          -   diuretice: amilorid
          -   antiemetice: metoclopramid
          -   antibiotice: cefuroxime, cefotiam, isoniazid, pentamidin, clavulanic acid, chorochină
          -   mucolitice: acetilcisteină, ambroxol
          -   bronhodilatatoare: aminofilină
          -   antagonişti de receptori H2: cimetidină
          -   chimioterapice: ciclofosfamidă
          -   antidepresive: amitriptilină 2
       Recomandări pentru determinarea activităţii DAO
       Testul este indicat la pacienţi cu suspiciune clinică de intoleranţă la histamină (prezenţa a ≥ 2 simptome
       tipice cu răspuns favorabil la dieta fără alimente cu conţinut ridicat în histamină) după excluderea altor
       afecţiuni gastrontestinale, a mastocitozei sistemice (rezultat negativ pentru triptază) şi a alergiilor
       alimentare (teste cutanate şi IgE specifice negative) . 2
       Pregătire pacient - à jeun . 1
       Specimen recoltat - sânge venos .
                               1
       Recipient de recoltare - vacutainer fără anticoagulant, cu/fără gel separator .
                                                             1
       Cantitate recoltată - minim 0.5 mL ser .
                                  1
       Cauze  de  respingere  a  probei  -  specimen  intens  hemolizat,  icteric,  lipemic  sau  contaminat
       bacterian .
             1
       Prelucrare necesară după recoltare - se separă serul prin centrifugare şi se transportă în condiţii
       de refrigerare .
                1
       Stabilitate probă - serul este stabil 1 săptămână la 4-8°C .
                                                1
       Metodă – REA (radioextracţie):  la proba de ser a pacientului se adaugă putresceina marcată cu
       14 C care constituie un substrat cu afinitate înaltă pentru DAO; sub acţiunea DAO putresceina este
       converită în delta-pirolină; cantitatea de pirolină obţinută se corelează cu activitatea DAO din serul
       pacientului .
              1
       Valori de referinţă – 10.7-34.6 UI/mL .
                                 1
       Interpretarea rezultatelor
       Obţinerea unor valori scăzute ale activităţii DAO indică o capacitate enzimatică redusă de degradare
       a histaminei.
         76
   71   72   73   74   75   76   77   78   79   80   81