Page 74 - Ghidul Serviciilor Medicale Synevo, Ediția 2, Volum 3
P. 74

17   TESTE SPECIALIZATE DE            GHIDUL  SERVICIILOR  MEDICALE
                                              AL  LABORATOARELOR  SYNEVO
             ALERGOLOGIE ŞI IMUNOLOGIE



       17.10 ALTE TESTE
                 17.10.1 Activitatea diaminoxidazei – intoleranţa la histamină

       Informaţii generale
       Intoleranţa la histamină este consecinţa unui dezechilibru între histamina acumulată în organism şi
       capacitatea de degradare a acesteia. Această afecţiune nu este mediată prin anticorpi IgE, de aceea
       testele cutanate şi dozările de IgE specifice vor da rezultate negative .
                                                       1;2
       Histamina este o amină biogenă prezentă în cantităţi variabile în multe alimente. În mod normal
       histamina alimentară este rapid detoxifiată de către aminoxidaze; persoanele care prezintă o activitate
       redusă a acestor enzime au risc de a dezvolta intoleranţă la histamină. Principala enzimă implicată în
       metabolismul histaminei ingerate este diaminoxidaza (DAO), proteină stocată în structurile veziculare
       asociate membranei plasmatice a celulelor epiteliale şi eliberată în circulaţie în prezenţa stimulilor
       adecvaţi.
       Scăderea capacităţii de degradare a histaminei datorită unei activităţi DAO reduse poate determina o
       serie de manifestări clinice care mimează o reacţie alergică: diaree, cefalee, urticarie, prurit, flushing,
       simptome rino-conjunctivale, bronhospasm, hipotensiune, aritmii cardiace. Intoleranţa la histamină
       devine clinic manifestă când organismul este încărcat cu histamină mai mult decât poate cataliza
       (consum de alimente bogate în histamină, alcool sau medicamente care eliberează histamină sau
       blochează DAO). Bolile alergice precum febra fânului sau sensibilizările la fungi reprezintă o sursă în
       plus de histamină care se adaugă la cea din alimente. Cel mai frecvent afectate sunt persoanele de
       sex feminin cu vârste între 30 şi 55 ani.
       Histamina  apare  în  alimente  datorită  activităţii  bacteriilor,  printr-un  proces  de  decaboxilare  a
       aminoacizilor. De aceea se găseşte în cantităţi mai mari în alimentele fermentate (de exemplu, brânză,
       varză murată sau vin) şi bogate în proteine (de ex.exemplu, peşte, carne şi mezeluri). Niveluri foarte
       mari se găsesc de asemenea în alimentele alterate .
                                           2
       Nivelul de histamină creşte odată cu perioada de păstrare a alimentelor de aceea acestea trebuie
       pregatite rapid, nu trebuie stocate mult si nu trebuie reîncălzite! Datorită stabilităţii la căldură, histamina
       nu poate fi distrusă nici prin congelare, nici prin fierbere, prăjire sau coacere .
                                                            1;2
       În majoritatea cazurilor, deficitul DAO este dobândit ca urmare a unor afecţiuni gastrointestinale care
       scad producţia DAO sau a inhibării activităţii enzimatice prin consum de alcool şi diverse medicamente.
       Cu toate acestea, studii recente au evidenţiat o mare variabilitate individuală în expresia DAO la
       nivelul celulelor epiteliale intestinale şi diverse polimorfisme la nivelul genei DAO asociate cu afecţiuni
       gastrointestinale, care demonstrează existenţa unei predispoziţii genetice la un subgrup de pacienţi
       cu intoleranţă la histamină.
       Pacienţii diagnosticaţi cu deficit DAO pot beneficia de o dietă corespunzătoare care elimină alimentele
       cu un conţinut ridicat în histamină. Deoarece alcoolul creşte permeabilitatea intestinală şi prin aceasta
       nivelul histaminei în organism, se vor evita băuturile alcoolice la masă. De asemenea antialgicele
       (aspirina) facilitează o creştere a permeabilităţii intestinale . 2
       Alimente cu un conţinut ridicat în histamină
       Vinul şi alte băuturi alcoolice
       Histamina apare şi în procesul de fermentaţie alcoolică. Bacterii acidifiante ca Pediococcus cerevisiae


         74
   69   70   71   72   73   74   75   76   77   78   79