Page 245 - Ghidul Serviciilor Medicale Synevo, Ediția 1
P. 245

8.1.47 Screening diabet gestaŃional (1h, 50g)

                  InformaŃii generale şi recomandări
                  Diabetul gestaŃional este definit ca orice tip de intoleranŃă la glucoză care apare sau este recunoscut pentru prima dată
                  în  timpul  sarcinii .  După  naştere,  cele  mai  multe  paciente  revin  la  o  toleranŃă  normală  la  glucoză;  ~60%  devin
                               1;2
                  diabetice în următorii 16 ani . Este foarte important să se depisteze această condiŃie pentru a reduce atât complicaŃiile
                                      2
                  materne  cât  şi  morbiditatea  şi  mortalitatea  perinatală  (naştere  de  copil  mort,  macrosomie,  hipoglicemie,
                                                  1;2
                  hiperbilirubinemie, hipocalcemie, policitemie) .
                  Dacă glicemia recoltată à jeun sau o glicemia recoltată în orice moment al zilei se situează deasupra valorilor prag
                  folosite pentru a diagnostica diabetul zaharat în absenŃa sarcinii, atunci se consideră că pacienta are diabet gestaŃional
                  şi nu mai este nevoie să se efectueze testul de toleranŃă la glucoză.
                  Screening-ul  pentru  diabetul  gestaŃional  se  efectuează  la  toate  gravidele  între  săptămânile  24  şi  28  de  sarcină
                  utilizându-se o variantă a testului de toleranŃă la glucoză – testul de provocare cu glucoză la 1 h. Dacă nivelul glicemiei
                  la 1 h este mai mare decât pragul stabilit, atunci se recomandă efectuarea unui test de toleranŃă mai lung (desfăşurat
                  pe o perioadă de 3 h) pentru a clarifica statusul pacientei 1;2;4 .
                  Pacientele cu istoric familial de diabet zaharat sau cele cu diabet gestaŃional în antecedente vor efectua acest test în
                                                                              1;2
                  săptămânile 15-19 de sarcină, urmând ca acesta să fie repetat în săptămânile 24-28 .
                                                                          1;2
                  Pregătirea pacientei - nu este necesar ca testul să fie efectuat pe nemâncate
                  Efectuarea testului - pacientei i se administrează 50 g glucoză anhidră dizolvată  în apă rece.  Nu este permis să
                  mănânce, să bea, să fumeze sau să mestece gumă în timpul testului. Se recoltează o probă de sânge la o oră după
                  administrarea de glucoză .
                                    1;2
                  Interpretarea rezultatelor

                                        Valoarea glicemiei la 1 h după administrarea a 50 g glucoză
                           Normal                                    <140 mg/dL
                           Anormal, necesită testul de 3 h           >=140 mg/dL
                                                                 1
                  MenŃiune: Unii autori recomandă folosirea unui prag de 130 mg/dL .


                                                         Bibliografie

                        1.  Frances Fischbach. Chemistry Studies. In A Manual of Laboratory and Diagnostic Tests. Lippincott Williams & Wilkins, USA, 7 ed.,
                          2004, 330-335.
                        2.  Jacques Wallach. Afectiuni endocrine. În Interpretarea testelor de diagnostic. Editura ŞtiinŃelor Medicale, România, 7 ed., 2001, 807-
                          808.
                        3.  Laborator Synevo. ReferinŃele specifice tehnologiei de lucru utilizate 2006. Ref Type: Catalog.
                        4.  Lothar Thomas. Oral Glocose Tolerance Test. In Clinical Laboratory Diagnostics-Use and Assessment of Clinical Laboratory Results.
                          TH-Books Verlagsgesellschaft mbH, Frankfurt /Main, Germany, 1 Ed., 1998, 140-142.
   240   241   242   243   244   245   246   247   248   249   250