Page 255 - Ghidul Serviciilor Medicale Synevo, Ediția 1
P. 255

8.1.53 Trigliceride

                  InformaŃii generale şi recomandări pentru determinarea trigliceridelor
                  Trigliceridele din Ńesutul adipos şi din celelalte Ńesuturi reprezintă cel mai important depozit de rezerve energetice ale
                  organismului. În Ńesutul adipos sunt depozitate sub formă de glicerol, acizi graşi şi monogliceride, care sunt convertite
                                                                   3
                  în ficat în trigliceride ce intră în constituŃia  VLDL (80%) şi LDL (15%) .
                  Hipertrigliceridemia împreună cu hipercolesterolemia sunt factori de risc independenŃi pentru boala aterosclerotică. De
                  asemenea nivelul trigliceridelor este necesar pentru calcularea LDL-C . Dacă valoarea trigliceridelor este peste 400
                                                                     3
                                                                   4
                  mg/dl, nu se poate calcula corect LDL cu ajutorul formulei Friedewald .
                  Pregătire pacient
                  • pacientul să respecte o dietă neschimbată timp de 3 săptămâni înainte de recoltare;
                  • să aibă o greutate corporală stabilă;
                  • să nu mănânce 12-16 ore înainte de recoltare (poate să bea apă şi cafea neagră fără zahăr);
                                                                         3;5
                  • se recomandă abstinenŃa de la alcool timp de 72 de ore înainte de recoltare .
                  Specimen recoltat - sânge venos 3;5;6 .
                                                                        5
                  Recipient de recoltare - vacutainer fără anticoagulant cu/fără gel separator .
                  Cauze  de respingere a probei - specimen intens hemolizat .
                                                             6
                  Prelucrare necesară după recoltare - se separă serul în maxim 1 oră de la recoltare; se lucrează în aceeaşi zi sau se
                                        5;6
                  stochează la 4ºC sau la -20ºC .
                                          5
                  Volum probă - minim 0.5 mL ser .
                  Stabilitate probă -  serul separat este stabil  5-7 zile la 2-8°C; 3 luni la -20ºC; câŃiva ani la -70ºC .
                                                                                       5
                  Metodă - spectrofotometrică (enzimatică colorimetrică) .
                                                         5
                                1
                  Valori de referinŃă

                              Optim                       <150 mg/dl
                              Borderline crescut          150-199 mg/dl
                              Crescut                     200-499 mg/dl
                              Foarte crescut              ≥500 mg/dl
                  Valori de alertă clinică - >500 mg/dL în prezenŃa pancreatitei diagnosticate; >1000 mg/dL risc de pancreatită .
                                                                                                 3
                  Interpretarea rezultatelor

                                            Creşteri                               Scăderi
                       • hiperlipidemii genetice (tipurile I, II-b, III, IV, V; deficit de APO C-  • abetalipoproteinemie, • malnutriŃie,
                       II) şi secundare, • gută, • pancreatită, • boli hepatice, • alcoolism,    • malabsorbŃie, • hipertiroidism,
                       • sindrom nefrotic, • boli renale, • boli acute: IMA - ating valoarea   • hiperparatiroidism, • boala pulmonară
                       maximă în trei săptămâni şi pot persista timp de un an,    cronică obstructivă .
                                                                                     3
                       • hipotiroidism, • diabet zaharat, • glicogenoze (boală von Gierke),
                                                 3
                       • sindrom Down, • anorexie nervoasă .
                  Limite şi  interferenŃe
                  VariaŃia intraindividuală este de 12-40% (valori minime dimineaŃa şi valori maxime în jurul prânzului).
                  Creşteri  tranzitorii  pot apărea după un prânz  bogat şi ingestie de alcool. Valori crescute pot  fi  întâlnite  în sarcină,
                  obezitate, lipsa activităŃii fizice,  fumat.  Pot determina valori scăzute efortul intens (scădere tranzitorie), modificarea
                                                                           3
                  dietei (în interval de trei săptămâni), pierderea ponderală (scădere permanentă) .
   250   251   252   253   254   255   256   257   258   259   260