Page 141 - Ghidul Serviciilor Medicale Synevo, Ediția 2, Volum 1
P. 141
GHIDUL SERVICIILOR MEDICALE 5
AL LABORATOARELOR SYNEVO METODE DE LUCRU
Institutul de Medicină şi Farmacie Iaşi, România, ed. 1972, 33-65.
3. Dumitru Buiuc. Microscopie. Izolarea bacteriilor şi studiul culturilor. În Tratat de Microbiologie
Clinică. Dumitru Buiuc, Marian Neguţ. Editura Medicală, România,1 ed. 1999, 91-127.
4. Kimberle C.Chapin, Patrick R.Murray. Principles of Stains and Media. In Manual of Clinical
Microbiology. Patrick R.Murray, Ellen JO Baron, James H.Jorgensen, Michael A.Pfaller, Robert
H.Yolken. ASM PRESS, USA, 8 ed. 2003, 257-261.
5. Olga-Mihaela Dorobăţ. Morfologia şi structura celulei bacteriene. Creşterea, supravieţuirea şi
moartea bacteriilor. În Bacteriologie Medicală. Universitatea “Titu Maiorescu”, România ed.
2006, 5-18, 22-35.
Identificarea serologică
Reacţiile antigen-anticorp (aglutinare pe lamă şi latexaglutinare) îşi găsesc aplicaţia în laboratoarele
Synevo în identificarea antigenică a unor izolate cu semnificaţie clinică - prin confirmarea genului şi
speciei .
3;5
Tulpinile de E.coli care produc diaree sunt clasificate pe baza mecanismelor patogene în:
E.coli enteropatogen (EPEC), E.coli enteroinvaziv (EIEC), E.coli enterotoxigen (ETEC), E.coli
enterohemoragic (EHEC), E.coli enteroagregativ (EAEC) . 4
Identificarea biochimică nu diferenţiază tulpinile de E.coli patogene de cele nepatogene, de aceea se
recomandă testul de serotipare.
Medicul clinician, pe baza semnelor clinice trebuie să precizeze în biletul de trimitere serotipul pentru
care trebuie testată proba pacientului.
EPEC şi EIEC
Examinarea culturilor: se repică 8 - 10 colonii lactozo-pozitive (nu se pot diferenţia coloniile de E.coli
patogene de cele nepatogene) şi se identifică prin teste biochimice 1,2,5 .
Aglutinare: cu seruri polivalente EPEC, EIEC.
EHEC - medicul curant recomandă coprocultura în primele cinci zile de boală. E.coli O :H este cel mai
7
157
frecvent serotip asociat colitei hemoragice. Izolarea EHEC O H se comunică imediat medicului.
7
157
Examinarea culturilor: se repică 8 - 10 colonii lactozo-pozitive şi se identifica prin teste biochimice.
Aglutinare: se testează cu ser anti O si anti H 7 2;5
157
Gastroenteritele sau toxiinfecţiile alimentare produse de bacteriile din genul Salmonella se datorează
ingerării de alimente contaminate cu aceste bacterii.
Cele mai frecvente salmonele izolate în Romania, în gastroenterite, sunt S. typhimurium,
S. choleresuis, S. enteritidis, S. panama .
6
Şansele de a izola agentul patogen în coprocultură sunt în prima săptămână de boală.
Examinare microscopică - la examenul între lamă şi lamelă cu albastru de metilen se observă
numeroase PMN sau monocite care sunt asociate cu infecţia produsă de S. typhi .
1
Însămanţarea pe medii de îmbogăţire (e.g. bulion selenit de sodiu) şi pe medii selective favorizează
creşterea salmonelelor şi permite diferenţierea de alte specii de enterobacterii.
Identificarea se realizează prin probe biochimice caracteristice urmată de aglutinare cu seruri specifice
de grup şi de tip 1;2;5 .
Se cunosc până în prezent patru grupe de Shigella: S. dysenteriae, S. flexneri, S. boydii, S. sonnei.
141