Page 250 - Ghidul Serviciilor Medicale Synevo, Ediția 2, Volum 2
P. 250

14   MARKERI OSOŞI                    GHIDUL  SERVICIILOR  MEDICALE
                                              AL  LABORATOARELOR  SYNEVO




       Limite şi interferenţe
       Obţinerea unor valori >10 ng/mL de 25-OH vitamina D în prezenţa unui tablou clinic sugestiv pentru
       deficitul de vitamină D impune determinarea 1,25-(OH)  vitamina D împreună cu testarea funcţiei
                                               2
       renale .
           4
                                      Bibliografie
       1.  Laborator Synevo. Referinţele specifice tehnologiei de lucru utilizate 2010. Ref Type: Catalog.
       2.  Laboratory Corporation of America. Directory of Services and Interpretive Guide. Vitamin D, 25
          Hydroxy. www.labcorp.com 2010. Ref Type: Internet Communication.
       3.  Lothar Thomas. Bone and Mineral Metabolism. In Clinical Laboratory Diagnostics-Use and
          Assessment of Clinical Laboratory Results. TH- Books Verlagsgesellschaft mbH, Frankfurt /
          Main, Germany, 1 Ed., 1998; 221-225; 254-255.
       4.  Mayo Clinic. Mayo Medical Laboratories. Test Catalog: 25-Hydroxyvitamin D2 and D3, Serum.
          www.mayomedicallaboratories.com. Ref Type: Internet Communication.
       5.  Michael F. Holick. Vitamin D Deficiency. In The New England Journal of Medicine, volume
          357:266-281, July, 2007.
       6.  Richard A. Mc.Pherson, Mattew R. Pincus. Biochemical markers of bone metabolism. In
          Henry´S.Clinical Diagnosis and Management By  Laboratory Methods, Ed.Saunders, 2007, 175-
          176.







                               14.2   1, 25-(OH)  vitamina D
                                            2
       Informaţii generale
       Vitaminele D sau calciferolii sunt sintetizate din provitamine prin clivajul inelului B din molecula sterolică
       în timpul expunerii la lumina solară. Cele mai importante vitamine D sunt vitamina D2 (ergocalciferol)
       şi vitamina D3 (colecalciferol) .
                           3
       Vitamina D2 este forma derivată din plante (ergosterol sau provitamina D2). Vitamina D3 provine fie din
       alimente de origine animală (în special peştele gras sau uleiul de peşte) sau suplimente nutriţionale,
       fie este sintetizată la nivel cutanat din 7-dehidrocolesterol (provitamina D3) sub acţiunea radiaţiilor
       ultraviolete .  Rata de formare a vitaminei D depinde în principal de durata şi intensitatea expunerii.
              6
       Folosirea cremelor de protecţie solară, chiar şi cu un SPF de 15, reduce producţia acestei vitamine
       cu 99.9%. Formarea cutanată excesivă este prevenită prin conversia fotosensibilă a vitaminei D în
       tachisterol sau lumisterol. Atât vitamina D2  cât şi vitamina D3 nu au activitate biologică semnificativă,
       de aceea este nevoie să fie  metabolizate în forme hormonal active .
                                                     2
       Activarea are loc în două etape, mai întâi la nivel hepatic şi apoi la nivel renal. Vitamina D având

         250
   245   246   247   248   249   250   251   252   253   254   255