Page 309 - Ghidul Serviciilor Medicale Synevo, Ediția 2, Volum 2
P. 309
GHIDUL SERVICIILOR MEDICALE 15
AL LABORATOARELOR SYNEVO MARKERI BOLI AUTOIMUNE
Metodă - imunoenzimatică cu detecţie prin fluorescenţă (FEIA). Antigenul folosit conţine un fragment
de colagen α (IV) uman recombinat .
2
3
Valori de referinţă
<7 U/mL : negativ
7-10 U/mL : echivoc
>10 U/mL: pozitiv .
2
Limite şi interferenţe
Anti-GBM mai pot fi detectaţi în nefrita tubulo-interstiţiala şi la unii pacienţi cu lupus eritematos
sistemic . 1
Bibliografie
1. Frances Fischbach. Immunodiagnostics Studies. In A Manual of Laboratory and Diagnostics
Tests. Lippincott Williams & Wilkins, USA, 8 ed. 2009, 632-633.
2. Laborator Synevo. Referinţele specifice tehnologiei de lucru utilizate 2010. Ref Type: Catalog
3. Laboratory Corporation of America.Directory of Services and Interpretive Guide. Antiglomerular
Basement Membrane Antibodies, Quantitative. www.labcorp.com 2010. Ref Type: Internet
Communication.
4. Pina Joseph. Goodpasture Syndrome: A Case of Delayed Appearance of Autoantibodies and
Renal Disease. In Military Medicine, Sept. 2001.
15.1.21 Crioglobuline
Informaţii generale
Crioglobulinele sunt proteine din clasa imunoglobulinelor care precipită reversibil la temperaturi
scăzute (0-4ºC) şi se resolubilizează la 37ºC. Studii recente au arătat că temperatura la care precipită
crioglobulinele variază în funcţie de concentraţia serică a proteinelor; astfel creşterea concentraţiei
proteinelor determină creşterea temperaturii la care precipită crioglobulinele. De asemenea, există
diferenţe în funcţie de tipul imunoglobulinelor: IgM precipită la temperaturi mai scăzute decât IgG.
Ocazional, IgM prezintă 2 proprietăţi: crioprecipitare şi capacitatea de a aglutina hematiile prin anticorpi
la rece (aglutinine la rece). Nu toate crioglobulinele sunt însă aglutinine la rece, deoarece nu deţin
unele din proprietăţile acestor anticorpi.
Sunt descrise 3 tipuri de crioglobuline:
- tip I: alcătuite dintr-un singur tip de imunoglobulină (IgG sau IgM) omogenă monoclonală
care formează adesea un precipitat mare, într-un interval de 24 ore de la plasarea serului
în frigider; de obicei concentraţia crioglobulinelor depăşeşte 5 mg/mL;
309