Page 251 - Ghidul Serviciilor Medicale Synevo, Ediția 2, Volum 3
P. 251

GHIDUL  SERVICIILOR  MEDICALE                          18
                    AL  LABORATOARELOR  SYNEVO        TESTE DE BIOLOGIE MOLECULARĂ




                că, la o parte din populaţie (în special cea din nord-vestul Europei) activitatea enzimatică
                persistă şi la vârsta adultă şi se asociază cu o bună toleranţă a preparatelor lactate. La
                persoanele care nu prezintă persistenţa lactazei, declinul activităţii enzimatice începe de
                obicei  la vârsta preşcolară (2-6 ani), însă se poate înregistra şi un debut tardiv, la orice
                vârstă.  Momentul  şi  rata  de  reducere  a  nivelului  de  lactază  sunt  determinate  genetic,
                prin existenţa unui polimorfism T/C în poziţia 13910 a genei lactazei care condiţionează
                cantitatea de lactază din intestin. Prin analiza acestui polimorfism s-a depistat o variantă
                genetică asociată cu lipsa de persistenţă a lactazei la adult. Persoanele care prezintă acest
                genotip sunt predispuse la intoleranţă primară la lactoză şi asociază de asemenea un risc
                crescut de osteoporoză şi fracturi ca urmare a unei densităţi minerale osoase scăzute.
                Astfel, printr-un test de biologie moleculară se poate depista predispoziţia genetică pentru
                intoleranţa primară şi poate fi efectuat diagnosticul diferenţial cu intoleranţa secundară la
                lactoză. Se estimează o prevalenţă globală de 75% a deficitului de lactază; pot fi afectate
                persoane aparţinând oricărei rase, însă prevalenţă cea mai ridicată se înregistrează în
                rândul populaţiei asiatice, sud-americane şi africane. Trebuie subliniat faptul că nu în toate
                cazurile deficitul de lactază este însoţit de manifestări clinice. În Europa procentul populaţiei
                afectate variază de la 2% în Scandinavia pâna la 70% în sudul Italiei şi Turcia.
            -   intoleranţa secundară la lactoză: apare în urma unei afecţiuni acute ( gastroenterită) sau
                cronice (de exemplu, boala Crohn sau boala celiacă), iar deficitul de lactază se manifestă
                temporar şi este reversibil după regenerarea epitelului intestinal.
        Simptomatologia este foarte variabilă. Produsele obţinute în urma fermentaţiei bacteriene a moleculelor
        de lactoză în intestinul gros (CO2, acizi graşi, apă şi metan) conduc la apariţia de simptome cum ar
        fi: senzaţie de plenitudine, meteorism, dureri abdominale colicative. De asemenea, efectul osmotic al
        dizaharidelor poate provoca diaree. Mai mult, absorbţia scăzută a glucozei în intestinul subţire poate
        induce temporar o stare de hipoglicemie şi oboseală. Simptomele debutează de obicei într-un interval
        de 30 minute până la 2 ore de la consumul alimentelor care conţin lactoză. Severitatea simptomelor
        depinde de mai mulţi factori: toleranţa individuală, rata de digestie, vârstă, grup etnic.
        Studiile au arătat că 75% din pacienţii cu intoleranţă la lactoză au concomitent şi intoleranţă la fructoză.
        Această asociere conduce la o exacerbare a simptomatologiei descrise .
                                                           1;3
        Testul de încărcare cu lactoză, respectiv testul hidrogenului expirat erau până acum teste standard
        pentru evidenţierea unei digestii deficitare a lactozei. Testul genetic pentru intoleranţa la lactoză este
        o alternativă foarte simplă pentru pacient. Acesta nu este influenţat de momentul recoltării sau de
        bolile asociate iar bolnavul nu trebuie sa fie încărcat cu lactoză. În plus, testul genetic poate face
        diferenţierea între intoleranţa primară şi cea secundară.
        Prin  determinarea  genotipului  C/T  se  poate  stabili  predispoziţia  genetică  pentru  intoleranţa  la
        lactoză:
        Genotip - 13910 C/C (homozigot): predispoziţie genetică clară pentru intoleranţa la lactoză.
        Genotip - 13910 T/C (heterozigot): rareori se asociază cu o intoleranţă primară, adesea compensată;
        simptomele sunt uşoare.
        Genotip - 13910 T/T (homozigot): nu există o predispoziţie genetică pentru intoleranţa la lactoză.
        În cazul unei intoleranţe la lactoză clinic manifeste, cu test genetic pozitiv, se recomandă dietă fără


                                                                           251
   246   247   248   249   250   251   252   253   254   255   256