Page 250 - Ghidul Serviciilor Medicale Synevo, Ediția 2, Volum 3
P. 250

18   TESTE DE BIOLOGIE MOLECULARĂ     GHIDUL  SERVICIILOR  MEDICALE
                                              AL  LABORATOARELOR  SYNEVO




       Malabsorbţia fructozei poate fi evidenţiată printr-un test respirator cu fructoză (se administrează o masă
       bogată în fructoză şi se determină în aerul expirat cantitatea de hidrogen rezultată din degradarea
       fructozei incomplet absorbită la nivelul intestinului).
       Deoarece un test oral de încărcare cu fructoză poate declanşa crize metabolice periculoase la pacienţii
       cu intoleranţă ereditară la fructoză se recomandă mai întâi excluderea prin testul genetic a mutaţiilor
       genei aldolazei B .
                   4
                                      Bibliografie
       1.  Atlas of Genetics and Cytogenetics in Oncology and Haematology.
       2.  David A. Warell, Timothy M. Cox, John D. Firth. Inborn Errors of Fructose Metabolism. In Oxford
          Textbook of Medicine, Oxford University Press, Fourth Edition, 2005, 40-44.
       3.  Karl S Roth. Fructose 1-Phosphate Aldolase Deficiency (Fructose Intolerance): Treatment &
          Medication emedecine.medscape.com. Ref Type: Internet Communication, 2009.
       4.  Laborator Synevo. Referinţe specifice tehnologiei de lucru utilizate 2010. Ref Type: Catalog.
       5.  Yasawy M, Folsch U, Schmidt W, Schwend M. Hereditary Fructose Intolerance. In World Journal
          Of  Gastroenterology, 2009 May;15(19):2412-2413.




                        18.1.3.13 Intoleranţa la lactoză (test genetic)

       Informaţii generale
       Intoleranţa la lactoză, cea mai frecventă formă de intoleranţă alimentară, este o afecţiune caracterizată
       prin incapacitatea de a digera şi absorbi lactoza, care se manifestă clinic prin simptome gastrointestinale
       induse de consumul de lapte şi de derivaţi ai acestuia.
       În mod normal, dizaharidul din lapte - lactoza - este scindat în intestinul subţire în glucoză şi galactoză
       sub  acţiunea  enzimatică  a  lactazei.  Doar  aceste  monozaharide  pot  fi  absorbite  prin  mucoasa
       intestinului subţire. În cazul unui deficit de lactază moleculele de lactoză ramân nescindate şi nu pot fi
       absorbite. Lactoza trece în intestinul gros unde va suferi un proces de fermentaţie sub acţiunea florei
       bacteriene.
       Intoleranţa  la  lactoză  este  cel  mai  răspândit  deficit  enzimatic  şi  este  condiţionat  genetic.
       Intoleranţa la lactoză este provocată de o activitate enzimatică redusă sau absentă a lactazei. Din
       punct de vedere al cauzei deficitului enzimatic se descriu 3 forme de intoleranţă la lactoză:
          -   intoleranţa congenitală la lactoză: o afecţiune foarte rară cu o modalitate de transmitere
              autozomal-recesivă, caracterizată prin incapacitatea de a sintetiza lactaza; se manifestă
              clinic prin diaree apoasă la iniţierea alimentaţiei naturale;
          -   intoleranţa primară la lactoză: rezultă ca urmare a reducerii fiziologice progresive, odată
              cu vârsta, a activităţii lactazei din enterocite. Acest proces care este caracteristic tuturor
              mamiferelor nu se aplică în totalitate la om (ca urmare a unui fenomen de adaptare), astfel


         250
   245   246   247   248   249   250   251   252   253   254   255