Page 248 - Ghidul Serviciilor Medicale Synevo, Ediția 2, Volum 3
P. 248

18   TESTE DE BIOLOGIE MOLECULARĂ     GHIDUL  SERVICIILOR  MEDICALE
                                              AL  LABORATOARELOR  SYNEVO




       O altă consecinţă a nivelului crescut de fructozo-1 fosfat este inhibiţia fructokinazei printr-un mecanism
       de feed-back şi creşterea concentraţiei de fructoză liberă în sânge.
       Cauza disfuncţiei hepatice severe rămâne necunoscută dar poate fi o manifestare a degenerescenţei
       citoplasmatice focale sau a toxicităţii celulare a fructozei. Cauza afecţiunii tubulare renale este de
       asemenea  neclară;  pacienţii  prezintă  acidoză  tubulară  proximală  complictă  cu  aminoacidurie,
       glucozurie şi fosfaturie.
       În prezenţa manifestărilor clinice sugestive testul intravenos de provocare cu fructoză poate fi util
       în  stabilirea  diagnosticului,  în  special  la  adulţi.  Astfel,  se  administrează  în  perfuzie  o  soluţie  de
       fructoză 20% (0.25g/kg) şi se recoltează la un interval de 2 ore probe de sânge pentru electroliţi
       (potasiu, magneziu, fosfat) şi glucoză. În cursul încărcării cu fructoză se produce hipoglicemie însoţită
       de tulburări electrolitice importante: hipokaliemie, hipofosfatemie şi hipermagneziemie. Testul este
       riscant deoarece pot să apară dureri abdominale severe şi comă hipoglicemică. Hipoglicemia indusă
       nu răspunde la glucagon.
       Testul oral de provocare cu fructoză trebuie evitat deoarece poate declanşa dureri abdominale intense
       şi şoc.
       Deficitul de aldolază B este pus în evidenţă prin analiza enzimatică a probelor de biopsie prelevate din
       ficat sau de la nivelul mucoasei intestinale.
       Prin identificarea unor mutaţii la nivelul genei aldolazei B a devenit posibil un diagnostic genetic direct
       la persoanele suspectate de intoleranţă ereditară la fructoză .
                                                 2;3
       Gena aldolazei B este localizată pe braţul lung al cromozomului 9 şi este alcătuită din 9 exoni. În
       intoleranţa ereditară au fost descrise mai multe tipuri de mutaţii: missens, nonsens, deleţii, inserţii şi
       în regiunea de splicing. Mutaţiile reduc activitatea enzimatică şi afectează stabilitatea structurală a
       aldolazei B. Mutaţiile A149P, A174D şi N334K sunt cele mai frecvente în Europa şi sunt responsabile
       de 90% din cazuri. Restul de 10% este reprezentat de mutaţii mai rare. Defectul se transmite autozomal
       recesiv, adică este manifest la pacienţii care au 2 mutaţii (homozigoţi, sau heterozigoţi compuşi) .
                                                                          1;4
       Pentru a împiedica manifestările bolii şi a asigura o dezvoltare a copiilor afectaţi trebuie să se excludă
       aproape complet din dietă sucroza, fructoza şi sorbitolul. Datorită prezenţei ubicuitare a fructozei
       este adesea dificil de stabilit un regim alimentar adecvat şi este de preferat  să se apeleze la un
       nutriţionist.
       Alimente contraindicate:
          -   zahăr
          -   toate fructele şi preparatele pe bază de fructe
          -   sorbitol
          -   miere
          -   melasă şi sirop de melasă
          -   ciocolată, şerbet
          -   gemuri, marmelade
          -   produse pentru diabetici
          -   brânză topită; brânză de vaci cu fructe; lapte şi iaurturi aromate
          -   cereale pentru micul dejun, tărâţe, germeni de grâu, orez brun
          -   esenţă de cafea, lapte praf


         248
   243   244   245   246   247   248   249   250   251   252   253