Page 521 - Ghidul Serviciilor Medicale Synevo, Ediția 2, Volum 3
P. 521

GHIDUL  SERVICIILOR  MEDICALE                          21
                    AL  LABORATOARELOR  SYNEVO             TESTE DE MICROBIOLOGIE




        antimicrobian.
        • Prelevarea din scaun emis spontan - este de preferat şi se indică în toate formele de diaree acută
        când emisia de materii fecale este frecventă.
        • Pentru examinări bacteriene şi parazitare, prelevarea se face cu “linguriţa” coprorecoltorului, vizând
        porţiunile lichide şi, mai ales, cele mucoase şi/sau sangvinolente, dacă există. Volumul recoltei trebuie
        să fie de minim 5 ml sau 3-5 cm  dacă scaunul este format  .
                                                  3
                               3
        • Pentru izolări sau examene virusologice se prelevă 5-10 cm  materii fecale sau minim 5 ml dacă
                                                     3
        scaunul nu este format  .
                        3
        • Prelevarea rectală – este recomandată în:
        - shigelozele cronice, unde raclarea mucoasei rectale cu sonda ori tamponul oferă şanse mai mari
        izolării;
        - investigarea purtătorilor de Shigella şi Salmonella, cu excepţia celor de S. Typhi.
        Pentru acest tip de prelevare se folosesc sonde Nelaton (nr.14-16) ori tampoane adecvate, astfel: cu
        tamponul, umectat în soluţie salină izotonă (a nu se folosi geluri lubrefiante), se penetrează sfincterul
        anal prin rotire lentă, introducându-se intrarectal aproximativ 15 cm. Se va proceda identic şi cu
        sonda Nelaton, la care se adaptează o seringă (10 ml) cu care se fac 1-2 aspiraţii. După prelevare,
        sondele şi tampoanele se introduc în recipiente sterile ce conţin mediu de conservare, se etichetează
        corespunzător şi se trimit la laborator  .
                                  3
        Transportul probelor şi prelucrarea lor se face în max. 2 h dacă au fost recoltate în recipiente fără
        mediu de transport, sau pot fi păstrate până la 24 h la temperatura camerei, dacă s-au recoltat în
        recipiente ce conţin mediu de transport Cary-Blair, ce asigură o bună viabilitate a patogenilor intestinali
        bacterieni. Excepţie de la aceste reguli fac probele recoltate în suspiciunea de infecţie cu Shigella spp,
        bacterie foarte sensibilă, ce necesită însămânţare pe mediile de cultură imediat după prelevare  .
                                                                           3;4
        Pentru etiologia virală, probele care nu se prelucrează imediat trebuie păstrate la - 70°C  .
                                                                      3
        Izolarea bacteriilor aerobe
        • Se însămânţează proba pe două medii de cultură, unul slab selectiv (Mac Conkey) şi unul moderat
        selectiv (Hektoen) şi se incubează 24 h la 35-37ºC, urmărindu-se culturile la 24 şi 48 h pentru apariţia
        coloniilor caracteristice. Pentru genul Vibrio, mediul selectiv recomandat este BSA (agar săruri biliare),
        iar pentru levuri- mediul Sabouraud cu Cloramfenicol.
        • Pentru a creşte şansele de izolare, proba este subcultivată pe medii de îmbogăţire ce favorizează
        multiplicarea patogenilor (e.g., bulion selenit acid de sodiu pentru Salmonella spp., apă peptonată
        alcalină sau bulion cu taurocolat şi peptonă la pH=8,0-9,0 pentru Vibrio de unde, după incubare, se
        pot efectua frotiuri şi culturi din partea superioară a mediului). Se incubează 24 h la 35-37°C, apoi se
        fac treceri pe mediile de cultură.
        • Coloniile caracteristice fiecărui gen vor fi repicate în vederea indentificării la nivel de specie si
        aglutinarii cu seruri specifice
        Izolarea levurilor
        Microscopia
         • pe frotiuri colorate Gram se urmăreşte prezenţa levurilor în cantitate mare şi predominantă faţă de
        flora bacteriană fecaloidă diminuată .
                                 2

                                                                           521
   516   517   518   519   520   521   522   523   524   525   526