Page 421 - Ghidul Serviciilor Medicale Synevo, Ediția 1
P. 421

15.22 Crioglobuline

                  InformaŃii generale
                  Crioglobulinele sunt proteine din clasa imunoglobulinelor care precipită reversibil la temperaturi scăzute (0-4ºC) şi se
                  resolubilizează la 37ºC. Studii recente au arătat că temperatura la care precipită crioglobulinele variază în funcŃie de
                  concentraŃia  serică  a proteinelor; astfel  creşterea concentraŃiei proteinelor  determină creşterea  temperaturii la  care
                  precipită  crioglobulinele.  De  asemenea,  există  diferenŃe  în  funcŃie  de  tipul  imunoglobulinelor:  IgM  precipită  la
                  temperaturi mai scăzute decât IgG.
                  Ocazional,  IgM  prezintă  2  proprietăŃi:  crioprecipitare  şi  capacitatea  de  a  aglutina  hematiile  prin  anticorpi  la  rece
                  (aglutinine la  rece).  Nu  toate crioglobulinele  sunt  însă aglutinine la rece, deoarece nu deŃin unele din proprietăŃile
                  acestor anticorpi.
                  Sunt descrise 3 tipuri de crioglobuline:
                      -   tip I: alcătuite dintr-un singur tip de imunoglobulină (IgG sau IgM) omogenă  monoclonală care formează
                          adesea un precipitat mare, într-un interval de 24 ore de la plasarea serului în frigider; de obicei concentraŃia
                          crioglobulinelor depăşeşte 5 mg/mL;
                      -   tip II: crioglobuline mixte alcătuite dintr-un component monoclonal (de obicei IgM care are activitate de factor
                          reumatoid) şi o componentă policlonală (IgG) care formează în majoritatea cazurilor un precipitat mic la 4ºC
                          într-un interval de 1-7 zile; de obicei  concentraŃia crioglobulinelor este mai mare de 1 mg/mL;
                      -   tip  III: crioglobuline mixte alcătuite  din 2  sau mai multe imunoglobuline  policlonale aparŃinând mai multor
                          clase, care formează la 4ºC precipitate foarte mici, adesea gelatinoase, într-un interval de timp mai mare
                          decât în cazul celorlaltor tipuri de crioglobuline (până la 7 zile); de obicei concentraŃia crioglobulinelor este
                                         3
                          mai mică de 1 mg/mL .
                  În urma precipitării crioglobulinelor se produc obstrucŃii ale vaselor mici care pot determina următoarele manifestări
                                                                  1
                  clinice: purpură, fenomene de tip Raynaud, necroză a extremităŃilor .
                  Crioglobulinemiile pot fi esenŃiale (idiopatice) sau secundare. În tabelul de mai jos sunt menŃionate afecŃiunile asociate
                                       3
                  celor 3 tipuri de crioglobuline :

                         Tipul de crioglobuline  AfecŃiuni asociate
                               Tip I      Boli limfoproliferative: boală Waldenström, mielom multiplu, leucemie limfatică
                                          cronică, leucemie cu celule păroase, limfomul angioimunoblastic
                               Tip II     InfecŃii, afecŃiuni hepatice (cel mai adesea, hepatită C), boli limfoproliferative,
                                          afecŃiuni  autoimmune:  lupus  eritematos  systemic,  poliartrită  reumatoidă,
                                          sclerodermie, sindrom Sjögren
                               Tip III    InfecŃii şi afecŃiuni autoimune

                  PacienŃii cu  lupus eritematos sistemic şi  factor reumatoid negativ  care prezintă crioglobuline dezvoltă mai frecvent
                  afectare renală decât cei cu factor reumatoid pozitiv şi crioglobuline absente .
                                                                        1
                  Numeroase studii au arătat că multe cazuri (42-98%) de crioglobulinemie mixtă idiopatică (tip II sau III) sunt de fapt
                  secundare infecŃiei cu virusul hepatitei C .
                                               3
                  Recomandări pentru determinarea crioglobulinelor - depistarea crioglobulinelor la pacienŃi cu simptome declanşate
                  în urma expunerii la frig (purpură, urticarie, necroză digitală, fenomene Raynaud), infecŃia cronică cu virusul hepatitei
                  C, macroglobulinemia Waldenström, leucemia limfatică cronică, colagenoze .
                                                                        1;2
                                                 2;3
                  Pregătire pacient - à jeun (pe nemâncate) .
                  Specimen recoltat - sânge venos .
                                           2;3
                                                                                                     2;3
                  Recipient de recoltare - vacutainer fără aditivi, preîncălzit la 37 ºC; este exclusă utilizarea tubului cu gel separator .
                  Cantitate recoltată - 5 mL.
                                      2;3
                  Prelucrare necesară după recoltare - tubul de recoltare preîncălzit la 37ºC se reintroduce imediat după prelevarea
                  sângelui la 37ºC şi se lasă până când se produce coagularea; apoi, serul se separă prin centrifugare, se decantează şi
                  se transferă într-o eprubetă la 4ºC .
                                           2;3
                                                                     2;3
                  Cauze de respingere a probei - specimen care nu a coagulat la 37ºC  .
                  Metodă - precipitarea crioglobulinelor la 4ºC. 1;2;3
                  Valori de referinŃă - crioglobuline absente după 7 zile de păstrare a serului la 4ºC .
                                                                             2;3
                  Interpretarea rezultatelor
   416   417   418   419   420   421   422   423   424   425   426