Page 326 - Ghidul Serviciilor Medicale Synevo, Ediția 2, Volum 2
P. 326

15   MARKERI BOLI AUTOIMUNE           GHIDUL  SERVICIILOR  MEDICALE
                                              AL  LABORATOARELOR  SYNEVO




       Volum probă - minim 0.5 mL ser .
                              1
       Cauze de respingere a probei - ser intens hemolizat, lipemic sau puternic contaminat bacterian .
                                                                           1
       Stabilitate probă - serul separat este stabil 7 zile la 4°C; timp mai îndelungat la -20 °C .
                                                                    1
       Metodă – imunofluorescenţă indirectă .
                                 1
       Valori de referinţă- EMA IgG : Titru <1/ 10 .

                                     1
       Interpretarea rezultatelor
       Un titru crescut al anticorpilor anti-endomisium IgG la un pacient cu deficit de imunoglobulina A, susţine
       diagnosticul de boală celiacă, însă acesta trebuie confirmat prin biopsia mucoasei intestinale .
                                                                        3
                                      Bibliografie
       1.  Laborator Synevo. Referinţele specifice tehnologiei de lucru utilizate. 2010. Ref Type: Catalog.
       2.   Mayo Clinic/Mayo Medical LaboratoriesTest Catalogs and Guides. Endomysial  (EMA) Antibody
          IgG. www.mayomedicallaboratories.com. Ref Type: Internet Communication.
       3.  V. Kumar, M. Jarzabek-Chorzelska, J. Sulej, Krystyna Karnewska, T. Farrell, S. Jablonska
          Celiac Disease and Immunoglobulin A Deficiency: How Effective Are the Serological Methods of
          Diagnosis? Clin Diagn Lab Immunol. 2002 November; 9(6): 1295–1300.







                             15.3.8 Anticorpi anti-gliadin IgG


       Informaţii generale şi recomandări
       Boala  celiacă  se  caracterizează  printr-o  intoleranţă  cronică  la  fracţiunile  solubile  în  alcool  ale
       glutenului: gliadinul din grâu şi prolaminele din orz, secară şi ovăz. Dintre acestea, gliadinul reprezintă
       cel mai toxic component al glutenului. Modificările histopatologice de la nivelul intestinului subţire sunt
       reprezentate de: infiltrat limfocitar, hiperplazia criptelor şi atrofia vilozităţilor intestinale.
       Tabloul clinic al bolii este extrem de heterogen, de la forma clasică cu tulburări gastrointestinale severe
       şi sindrom de malabsorbţie până la forme silenţioase/asimptomatice şi latente, cele din urmă având
       potenţial de a dezvolta manifestări clinice.
       Dermatita herpetiformă constituie o manifestare extraintestinală particulară a intoleranţei la gluten.
       Printre categoriile de pacienţi cu risc crescut de a dezvolta boala celiacă se numără rudele de gradul
       I ale celor cunoscuţi cu această afecţiune, pacienţii cu diabet zaharat insulino-dependent, sindrom
       Sjögren, sindrom Down, deficit selectiv de IgA. Boala celiacă a fost de asemenea descrisă şi la unele
       persoane cu manifestări neurologice de cauză incertă: ataxie cerebeloasă, neuropatie, epilepsie,
       migrenă.
       Afecţiunea netratată se asociază cu o rată de morbiditate şi mortalitate crescute, datorită posibilităţii


         326
   321   322   323   324   325   326   327   328   329   330   331